Gazdaság

Egyeztetés lezárva, ezek kellenek az otthonfelújítási támogatáshoz

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 15:43

Lezárult az otthonfelújítási program társadalmi vitája, már készül a végleges kiírás. A június eleji indulásig az igénylőknek érdemes minden szükséges dokumentumot beszerezni és ellenőrizni. Itt a lista, mi kell a benyújtáshoz.

Befejeződött az otthonfelújítási program felhívástervezetének társadalmi egyeztetése. A kevesebb mint egy hónapon belül induló támogatás felhívását most véglegesíti a kormány a beérkezett több száz vélemény alapján. A 108 milliárd forintos keretösszegű otthonfelújítási program célja az 1991 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése – írja a Bank360.hu.

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a program honlapja május végén indul, a kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni személyesen az MFB Pont Plusz lakossági hálózatában. Ezeket a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank működteti majd a kijelölt fiókjaiban. A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik elérhetővé a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg.

Az otthonfelújítási támogatásért indulóknak az igénylés benyújtásáig érdemes beszerezniük a következő dokumentumokat, ellenőrizniük érvényességüket, pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Ezek ugyanis a sikeres igénylés feltételei, a bankok akkor tudják befogadni a hitelkérelmet, ha ezek megvannak:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (Ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • érvényes személyi igazolvány a lakcímkártya
  • nemleges igazolás adótartozásról (Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán.)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok)
  • hiteles, új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról

A Bank360.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy különösen az energetikai tanúsítvány megrendelésével érdemes sietni. Közeledve ugyanis az igénylési lehetőség júniusi megnyílásához, ezt várhatóan már csak egyre későbbi dátumra tudják vállalni a tanúsítók, márpedig ez az igénylés befogadásának a feltétele, a pályázati keret pedig szűkös, hamar túligényelhetik a jelentkezők.  

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a közelükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybevételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl is segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. oldalán előzetes kalkulációkat végezhetnek a leendő pályázók, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. A kivitelezői minősítések segítenek a megfelelő szakemberek megtalálásában. A beépíthető építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer fogja támogatni a minisztérium közlése szerint.

Az uniós pénzből megvalósuló program kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással ösztönzi az otthonok energetikai korszerűsítését.  A kamatmentes hitelből és vissza nem térítendő támogatásból az igénylők elvárt önerejével együtt akár 7 millió forintos beruházás is megvalósítható. A programból az épület külső határoló elemeinek hőszigeteléséhez, nyílászárócseréhez, a használati melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítéséhez nyerhető támogatás, aminek a feltétele legalább 30 százalékos energiamegtakarítás.

Nyitókép: Egy hidegburkoló csempézés alapozását végzi a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

#Gazdaság#lakás#ingatlan#felújítás#támogatás#otthonfelújítási támogatás

Címlapról ajánljuk