Fókusz

„Mi lettünk a bűnbakok” – exkluzív interjú a Milli Vanilli tagjával arról, hogy belerokkantak a lebukásba

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2024. április 30. 21:08

Belerokkantak a Milli Vanilli fiúbanda tagjai, amikor egy technikai hiba miatt egy koncerten 1989-ban kiderült, hogy ők egyáltalán nem énekelnek, csak tátognak. A nyolcvanas évek végének gigaslágerei kötődnek a zenekar nevéhez, de a siker nem tartott sokáig. A rajongók eltávolodtak tőlük, a botrányt pedig az egyik tag, Rob Pilatus nem bírta elviselni, 1998-ban túladagolta magát. Az együttes történetéről most film készült, a Fókusznak ennek apropóján adott exkluzív interjút a Milli Vanilli másik tagja, Fab Morvan. 

A 80-as évek végének gigaslágerei kötődnek a kéttagú Milli Vanilli nevéhez. Fab Morvan és Rob Pilatus világszerte letarolták a listákat producerük, Frank Farian segítségével. Sikerük azonban csak addig tartott, amíg ki nem derült: igazából nem énekelnek, csak playbackre tátognak.

1989-ben egy bristoli koncerten technikai hiba miatt derült ki csaknem 80 ezer ember előtt, hogy igazából ők egyáltalán nem énekelnek. Mindketten belerokkantak a botrányba. 

A német duó történetéből most életrajzi film készült az Évszázad botránya címmel. A tagok közül már csak Morvan él: a botrányt egykori táncostársa, Rob Pilatus nem bírta elviselni, és 1998-ban túladagolta magát. Fab Morvan egyszer már járt Magyarországon 5 éve, jelenleg Spanyolországban él feleségével és gyerekeivel, onnan adott exkluzív tévéinterjút a Fókusznak. 

„Sok évbe telt, amíg tudtam bízni az emberekben, és képes voltam elmondani az élettörténetemet és az igazságot az együttesről. Sokszor volt már szó arról, hogy megfilmesítik a velünk történteket, de eddig mindig úgy éreztem, hogy nem vagyok elégedett” – fogalmazott.

A Milli Vanilli producere Frank Farian volt, aki előttük a Boney M-et is sikerre vitte. Fab Morvan azt mondja, popzenei múlt nélkül, naivan vágtak bele a zenélésbe. Szerinte ha Fariannak lettek volna érzelmei, és nemcsak a bizniszt látta volna bennük, más lenne a történetük. 

Naiv, fiatal srácok története, az ő elvárásaiké, és egy producer története, aki a saját álmát akarja élni, de elfelejtkezik arról, hogy más emberek is érintettek. (…) Megtiltották, hogy énekeljünk. 

Nem ez volt Farian módszere. És sokan csak most értették meg, hogy – idézőjelben – ő volt a gonosz géniusz” – mondta az egykori Milli Vanilli-tag. Fab Morvan a Fókusznak arról is mesélt, hogyan élték meg, amikor a botrány hatására eltávolodtak tőlük a rajongók. 

„Amikor a hírnév múlni kezdett, és jöttek a pletykák, hogy nem mi énekelünk, úgy éreztük magunkat, mint akiket elhagynak. És a szeretet irántunk is elmúlt, a rajongók is otthagytak minket, jöttek a viccelődések, a kifigurázások, a média támadásai, amelyek ellenünk, Rob és Fab ellen irányultak. Mi lettünk a bűnbakok, el tudod képzelni, mit éreztünk” – mondta a Fókusznak.

Fab Morvan úgy érzi, hogy a mostani film hitelesen mutatja be történetüket. 

  • Hogyan dolgozta fel azt, ami velük történt, és megbocsátott-e a producerüknek?
  • Miért nem hagyta abba a zenélést?

A Fókusz riportjából ez is kiderül. 

#Fókusz#Videó#Kultúra#zene#film#milli vanilli#fab morvan#botrány#playback#interjú#ma

Címlapról ajánljuk