Belföld

Reformátusok nyílt levele: Továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 15:41

Tíz elkötelezett református személy írt nyílt levelet, attól tartanak, hogy Balog Zoltán csupán taktikai visszavonulást hajtott végre.

Nyílt levelet írt 10 elkötelezett református, akik ezernyi társuk nevében kérik, hogy Balog Zoltán ne maradhasson egyházi vezető – olvasható a Szemlélek cikkében. 

A blogon közzétett nyílt levélben azt írják, hogy „Balog püspök cselekedete révén az egyház avatkozott az állam működésébe, amikor püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. Így viszont milyen alapon várhatja el azt az egyház, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház működésébe?”

Úgy vélik, Balog Zoltán ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése. Azt is hozzátették, a püspök egy személyben testesíti meg református egyház politikai kiszolgáltatottságát. „Ő a tisztségét világi hatalmával és az anyagi előnyök kecsegtetésével szerezte meg, ezáltal egyházunkban az anyagiasság szimbólumává vált.” Arról is írnak, hogy minden jel arra mutat, hogy az egyház semmit sem tanult a történtekből és 

Balog egy látszólagos taktikai visszalépés után szégyenszemre egyházunk mindenható vezetője marad.


Az új zsinati elnök Balog püspök nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna. A legújabb tervek szerint viszont már Steinbach dunántúli püspökről hallani a Zsinat lelkészi elnökeként. A lényeg, hogy Fekete Károly, a legnagyobb és legtekintélyesebb, a Tiszántúli püspökség vezetője ne juthasson pozícióhoz, hiszen kritizálta Balog püspököt” – írják. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát szerdán és csütörtökön tartják.

Szerintük továbbra is mindenki úgy táncol majd, ahogy Balog fütyül. A levélben leírtak szerint arra utalhat, hogy a Károli Egyetemen a renddel ellentétben nem az új zsinati elnök, hanem Balog püspök fogja képviselni a fenntartót, az egyházat.

A tiltakozók feltették a kérdést, hogy

ha leváltják a kormányt, akkor mi lesz az egyházzal.


A levelet tízen írták alá, köztük hatan hajdúsági egyházközséghez tartoznak, a megyében korábban erős volt Balog támogatottsága.

A nyílt levélben emlékeztettek arra, hogy eljárást kezdeményeznek a Zsinati Bíróságnál Balog püspökkel szemben, és követelik leváltását. Az egyik aláíró presbiter azt mondta az RTL Híradónak, elképzelhetőnek tartja, hogy szőnyeg alá söprik majd a dolgot, vagy elhúzzák az eljárást:


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#balog zoltán#kegyelmi botrány#k. endre#reformátusok#zsinat

Címlapról ajánljuk