Belföld

Balog Zoltán menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben vittek volna el

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 6:58

Minderről bizalmas körben számolt be.

A Dunamelléki Református Egyházkerület rendezett egy gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferenciát március 9-én Budapesten, ahol közel négyszáz lelkipásztor és főgondnok gyűlt össze. A találkozón Balog Zoltán azután szólalt fel, amikor már lemondott a zsinati elnökségről, de a püspöki székét megtartotta, és turnéra indult az egyházmegyék felkeresésére a helyzet rendezése érdekében, írja a 444.hu.

Balog a konferencián azt mondta, hogy hibázott, amikor kegyelmet kért egy ártatlannak vélt személynek, és el kell gondolkodnia azon, hogyan érvényesítse közéleti kapcsolatait. Egy, a konferencián készül hangfelvétel leirata szerint beszélt egy olyan esetről is, amikor politikusok jelezték neki egy személy problémáját, és azon gondolkozott, hogyan lehetne elrendezni a helyzetet, hogy az ne legyen törvénytelen. 

A Balog arról is beszélt, hogy fontos különbség van a politikai és lelki megközelítés között egy ügyben.

„Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azoktól, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből, hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? 

Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk?

S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre” – idézi a lap a találkozón elhangzottakat a hangfelvétel alapján.

Az ügyről nem derült ki, hogy mi lett a vége, és Balog sem reagált az ezzel kapcsolatos kérdésekre. 

Balog továbbra sem mondott le a püspöki tisztségéről, a zsinati elnökség egy nyilatkozatban azt javasolta, hogy más személyeket kellene választani az egyház vezető pozícióiba. Balog Zoltán lemondását már több mint száz református értelmiségi követeli, korábban az RTL Híradója is foglalkozott azzal, hogy elindították az egykori emberminiszter eltávolítását célzó egyházi eljárást:


Nyitókép: Soós Lajos / MTI / MTVA

#Belföld#balog zoltán#lelkész#bilincs#református#egyház

Címlapról ajánljuk