Videó

„Demokrácia hosszabb távon nem létezhet informált és tudatos állampolgárok nélkül” – öt éve hunyt el Baló György

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 12:56

Baló György 2019 januárjában búcsúzott el a nézőktől, a viszontlátás reményében. Akkor azt mondta: pihenésre és kezelésre van szüksége. Nem sokkal később azonban, 2019. március 18-án Baló György elhunyt. A legendás tévés híradósként kezdte karrierjét, volt külpolitikai- és sportújságíró is. A rendszerváltás idején a köztévé választási irodájának és műsorainak vezetője lett. Négy évig vezette az RTL-en a Magyar Balóval című műsorát. Temetésére ismerősein kívül azok is eljöttek, akik távolról csodálták őt.

Ahogy ekkor már négy éve minden hétköznap, Baló György 2019. január 7-i, utolsó műsorában is a tőle megszokott lendülettel köszöntötte a nézőket. Az adás végén azonban váratlanul elbúcsúzott.

Négy évnyi napi műsorkészítés után pihenésre és kezelésre van szükségem, ezért ezt a műsort saját kérésemre az RTL holnaptól szünetelteti. De azért, viszontlátásra.

Baló György angol-német szakon diplomázott az ELTÉ-n. Televíziós pályáját a Magyar Televízióban kezdte a ’70-es évek elején. Gyakornokként indult a Híradónál, majd szerkesztő-műsorvezető lett. 1975-től külpolitikai műsorokat készített, bejárta a világot.

Több mint egy tucat, a maga idején meghatározó műsort szerkesztett és vezetett. A rendszerváltás idején az MTV 2-es csatornájának igazgatója lett. 1989-ben rövid időre a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke volt. Később a köztévé választási irodájának és választási műsorainak állandó vezetője. Egykori kollégája szerint verhetetlen volt Baló tárgyi tudása.

Baló Gyuri a korának és a korosztályának az egyik legtehetségesebb televíziósa volt. És egy olyan országban, ahol kimagasló televíziósok karrierje nem politikusi alkukon múlik, sokkal magasabbra érhetett volna. De én azt hiszem, hogy így is maradandót alkotott

– mondta róla öt éve Horváth János.

Miután 1997-ben az általa vezetett televízió nem kapott országos földi kereskedelmi frekvenciát, a TV3 országos műholdas csatorna vezérigazgatója lett, 3 évvel későbbi megszűnéséig.

Felgyújtották az autóját

 A 2000-es évek elején visszatért az MTV-be, ahol műsorokat szerkesztett és vezetett, majd 2002-től kulturális igazgató volt. Később visszatért a képernyőre, vezette az Este és a Szólás Szabadsága műsorait. A tévészékház 2006-os ostroma idején éppen adásban volt, amikor a köztévé elé vonuló tüntetők felgyújtották az autóját is. Utolsó műsora 2010-ben Kassza címen futott az MTV-ben, ahonnan 2012-ben távozott.

Baló Györgynek mindenki megszólalt

2015 februárjában indult az RTL-en a Magyarul Balóval című műsora. Az RTL-nél töltött 4 éve alatt szinte mindenki a vendége volt, aki számít. Vezető politikusokat, művészeket, tudósokat, közéleti szereplőket kérdezett a tőle megszokott profi, alapos és pontos stílusban.

Baló György minden komoly szakmai elismerést megkapott. 1988-ban Balázs Béla-díjat, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjat, 2017-ben Prima Primissima díjat vehetett át. Baló György 71 éves volt.

Egykori kollégái a Házon kívül című műsornak meséltek arról hosszabban, hogy milyen volt Baló Györggyel dolgozni.

„A legnagyobb dicséret az lett volna részéről, ha egyszer meghív a műsorába”

Baló György temetésére egy órán át folyamatosan érkeztek az emlékezők a Farkasréti temetőbe. Röviddel a szertartás előtt megtelt a ravatalozó előtti tér. Jöttek régi kollégái, akikkel együtt kezdett a Magyar Televízióban.

Az életünk volt, közös akkor is, ha nem ültünk egy irodában és tudtunk egymásról. A Gyuri egy zseni volt. Mindig mondtam a tanítványaimnak, hogy a Gyuri bizonyítja, hogy a mi szakmánkban nincs recept

– mondta Szegvári Katalin.

Olyanok is eljöttek emlékezni, akik soha nem találkoztak vele személyesen, de messziről is csodálták.

Utoljára Antall József temetésén voltam úgy, hogy nem voltam meghívva, hasonlóan hatalmas kalibernek tartom Balót is. A legnagyobb dicséret az lett volna részéről, ha egyszer meghív a műsorába. Erre vágytam egész életemben. Sajnos ez már nem lesz így

– mondta akkor Nagy Ervin.

Baló György mindig azt tanította, hogy a sajtó legfontosabb feladata a hatalom ellenőrzése. Mindig, még akkor is, ha egyre szűkebb erre az újságírók mozgástere. A temetéséről készült megható riportot az alábbi videóban nézheti meg.


Az RTL alig egy évvel később Baló Györgyről nevezte el hírstúdióját. Azt, ahol a Híradó mellett a Fókusz, a XXI. század és a Portré adásai is készülnek, és ahol Baló György négy éven keresztül köszöntötte a nézőket.

A stúdió mellett Baló György portréfotója és egy emléktábla áll a falon. A táblát lányai leplezték le, az RTL vezérigazgatója, a hírigazgató, és azok társaságában, akik rendszeresen dolgoztak vele. Az emléktáblán egyik szállóigévé vált mondata áll: Demokrácia hosszabb távon nem létezhet informált és tudatos állampolgárok nélkül.

#Videó#ezen a napon#baló györgy#elhunyt#gyász#ma

Címlapról ajánljuk