Tudomány-Tech

Pontatlan a Google Térkép? Ezeket állítsd be a telefonodon

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 4:01

Sokak kerülnek bajba azért, mert nem túl pontos mobiljukon a térkép, de szerencsére van megoldás a problémára. Mutatjuk.

Az elmúlt évtizedekben a tájékozódás, a GPS-technológia és az okostelefonok vihargyors fejlődése miatt, elképesztően nagy változáson ment keresztül. Korábban a sofőrök térképeket hajtogattak az autó műszerfalára, most azonban már elég elővenni a telefonunkat, megnyitni a Google Mapset és már azt is megtudhatjuk, hogy milyen forgalmas az előttünk álló út.

Csakhogy a mobiltelefon időnként elveszítheti a pozíció követését, amivel az addig jól működő rendszer összekavarodhat. Ez gyakran akkor történik, ha föld alatt, vagy alagútban haladunk. A technika ördöge sosem alszik, így van, hogy a telefonunk akkor is elveszíti a jelet, amikor látszólag semmilyen zavaró tényező nincsen. Egy leállás után a következő lépéseket érdemes megtenni, hogy a telefonunk újra megtalálja magát.

Sokan észrevették már, hogy mikor előveszik a telefonjukat, akkor az csak nagyjából tudja megmutatni, hogy éppen hol járunk. Ez azért van, mert a készülék csak egy hozzávetőleges helyet képes meghatározni. A Google Maps úgy jelzi, hogy valami nincs rendben a nyomkövetéssel, hogy a térképen a tartózkodási hely normál esetben megjelenő kék pontja rossz helyen van, vagy hiányzik. 

A következőkben bemutatjuk, mit lehet tenni, ha a telefonunkon lévő térkép nem elég pontos. 

A jelenlegi tartózkodási hely megkeresése a térképen

  • Androidos telefonon vagy táblagépen nyisd meg a Google Térkép alkalmazást.
  • A kék pont mutatja a térképen a tartózkodási helyedet. Ha a kék pont nem látható, koppints a jobb alsó sarokban lévő Saját tartózkodási hely ikonra, ami úgy néz ki, mint egy kis célkereszt.

Tipp: Koppints a kék pontra. A megjelenő új ablakban be- vagy kikapcsolhatod az Eszköz helyadatait és a Helyelőzményeket.

Az is segíthet, hogy ha bekapcsolod a „nagyon pontos helymeghatározási módot”. Annak érdekében, hogy a Google Térkép a lehető legpontosabban helyezze el a tartózkodási helyet jelölő kék pontot, használd ezeket a beállításokat:

  1. Androidos telefonon vagy táblagépen nyisd meg a Beállításokat.
  2. Koppints a Hely vagy Helyzetinformációk lehetőségre.
  3. Kapcsold be a Helymeghatározási szolgáltatásokat az oldal felső részén.
  4. Koppints a Mód majd „Nagyon pontos” lehetőségre.
  5. Ha a 4-es pont nincs meg, akkor görgess le a Helyzetinformációk menüpontban, és koppints a Google Helymeghatározás pontossága lehetőségre, majd kapcsold is be.
  6. Ha a helyzetinformációkban bekapcsoljuk a Wifi és Bluetooth alapú keresést, az is növeli a helyzetmeghatározás pontosságát.
Pontatlan a térkép a telefonodon? Mutatunk pár praktikus beállítást
Fotó: Getty Images

Ha iPhone-on vagy bármilyen iOS-t futtató készüléken szeretnéd bekalibrálni a Google Térképet, akkor ezeket a lépéseket kövesd:

  • Nyisd meg a Google Térkép alkalmazást.
  • A kék pont mutatja a térképen a tartózkodási helyedet. Ha a kék pont nem látható, koppints a jobb alsó sarokban lévő Saját tartózkodási hely ikonra, ami úgy néz ki, mint egy kis célkereszt.

Tipp: Koppintson a kék pontra. A megjelenő új ablakban be- vagy kikapcsolhatod az eszköz helyadatait és a helyelőzményeket.

Annak érdekében, hogy a Google Térkép a lehető legpontosabban helyezze el a tartózkodási helyet jelölő kék pontot, kapcsold be a helyszolgáltatásokat is.

  1. Nyisd meg az iPhone-on vagy iPaden a Beállítások alkalmazást.
  2. Koppints az Adatvédelem majd Helymeghatározás lehetőségre.
  3. Gondoskodj arról, hogy a Helyszolgáltatások opció be legyen kapcsolva.
  4. Görgess le, és válaszd ki a Google Térkép lehetőséget.

Fontos még, hogy válaszd az alkalmazáshasználat közben a „Mindig” opciót is.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#térkép#telefon#google#Google maps#pontos#Életmód

Címlapról ajánljuk