Tudomány-Tech

Már a törököknek is van saját Covid-vakcinájuk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 22. 16:27

A saját fejlesztésű, elölt vírust tartalmazó Turkovac emlékeztető oltásként lesz használható.

A török gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a koronavírus elleni, török fejlesztésű Turkovac vakcina vészhelyzeti alkalmazását, írja az MTI.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán a délkeleti Sanliurfában található gyártóüzemben jelentette be, hogy megkezdődött az oltóanyag sorozatgyártása, és ezzel 

Törökország a kilencedik ország a világon, amely vakcinát állít elő a SARS-CoV-2 koronavírus ellen. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök videóhíváson keresztül kapcsolódott a sanliurfai eseményhez, és közölte, hogy világszerte elérhetővé kívánják tenni a török oltóanyagot.


A kínai Sinopharmhoz hasonlóan elölt koronavírust tartalmazó Turkovacot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki. A klinikai vizsgálatok során egyetlen fertőzött sem szorult kórházi ellátásra. Az oltóanyaggal kapcsolatos hatásossági adatok nem ismertek.

A török lakosság tömeges oltása január elején kezdődik, a Turkovac emlékeztető oltásként lesz használható.

A 83,6 milliós Törökországban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 56,7 millió, míg a másodikat 51,2 millió embernek adták be, ami 82,56 százalékos átoltottságot jelent a 18 évnél idősebb lakosság körében. A kis-ázsiai országban a harmadik oltás is elérhető, amelyet 15,3 millióan kaptak meg.

Nyitókép: Habertürk TV/YouTube

#Tudomány-Tech#törökország#turkovac#koronavírus-járvány#vakcina#oltóanyag

Címlapról ajánljuk