Tudomány-Tech

Pfizer: három kis adag oltásra lehet szüksége az 5 év alatti gyerekeknek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 18. 14:54

A Pfizer-BioNTech német-amerikai oltóanyaggyártó cég szerint a csecsemőknek és óvodásoknak szánt koronavírus elleni vakcinájukból nem elég két adag. A kutatók szerint ebben a fiatal korcsoportban alapból szükség lehet a harmadik oltásra, hogy magas szintű védelmet biztosítson az új típusú koronavírus ellen. 

December 17-én, pénteken megjelent a Pfizer-BioNTech honlapján a vakcinagyártó cég legfrissebb közleménye a csecsemők és óvodások számára kifejlesztett vakcinájuk hatékonyságáról. A 6 hónaposnál idősebb és 5 év alatti gyermekek körében lezajlott klinikai vizsgálatok szerint a Pfizer oltóanyaga, a Comirnaty a vártnál kevésbé hatékony.

A tesztek során két 3 mikrogrammos adagot, azaz a felnőttekéhez képest tizedannyi mRNS alapú oltóanyagot kaptak a gyerekek. Mivel a két oltás után a gyerekek szervezetében nem termelődött annyi ellenanyag, amit a kutatók kívánatosnak tartanának, a vizsgálatokat tovább folytatják, amiknek része lesz egy harmadik 3 µg-os adag beadása, legalább két hónappal a második oltást követően.

A Pfizer-BioNTech kutatói szerint ebben a fiatal korcsoportban alapból szükség lehet a harmadik oltásra, hogy magas szintű védelmet biztosítson az új típusú koronavírus ellen. Ha a három dózisos vizsgálat sikeres lesz, 2022 első felében benyújtják adataikat az engedélyező hatóságoknak, így a 6 hónaposnál idősebb és 5 év alatti gyermekek számára megnyílhat majd a sürgősségi felhasználás.

Folytatják a teszteket a gyerekek védelmében

A Pfizer-BioNTech tervezi a 10 mikrogrammos készítmény harmadik adagjának tesztelését is az 5-12 év közötti gyermekeknél. Ezen kívül kis dózisú alvizsgálatot kezdeményeztek egy harmadik, 10 µg-os vagy 30 µg-os adaggal 12 és 17 év közötti serdülők körülbelül 600 fős csoportján.

Ezekre az új vizsgálatokra a vakcina három adagjának hatékonyságára vonatkozó adatok, valamint a delta és más vírusváltozatok, köztük az omikron esetében eddig befolyt aggasztó adatok miatt van szükség. Ezek ugyanis arra utalnak, hogy a három adag vakcinával beoltottaknál nagyobb fokú védettség alakul ki.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala és az Európai Gyógyszerügynökség egyetértett az új tesztsorozatokkal és jóváhagyta azokat.

Hazánkban már oltják az 5-11 év közti gyerekeket

Magyarországon december 15-én kezdődött meg az 5-11 év közötti korosztály oltása, jelentette korábban az MTI. Az első, gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány, 138 ezer adag oltóanyag, kedden érkezett meg az országba. Ebből az első körben 69 ezer adag beadását kezdték meg az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben. Azért fontos, hogy minél több gyereket beoltsanak, mert bár ők viszonylag enyhébb tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, a fertőzőképesség ebben a korosztályban is megvan.

 

Országosan nagyjából negyvenezren regisztráltak és 16 ezren foglaltak időpontok gyerekeiknek az oltás felvételére, közölte szerdán György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője. A kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást. A regisztrációt két-három napos ellenőrző eljárás követi, így csak azután tudnak a regisztráltak időpontot foglalni a kórházi oltópontokon.

Nyitókép: Egy kislány megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron, 2021. december 15-én – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Tudomány-Tech#pfizer-biontech#koronavírus#vakcina#gyerekek#gyerekek oltása

Címlapról ajánljuk