Tudomány-Tech

Lézerrel lőtt szét egy drónhajót az Egyesült Államok a Közel-Keleten

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 15. 15:48

Lézerfegyver-rendszert tesztelt az amerikai haditengerészet a Közel-Keleten, ahol jemeni lázadók az utóbbi időben robbanóanyaggal megrakott drónhajókkal támadnak más hajókra.

 

Az amerikai haditengerészet szerdán bejelentette, hogy sikeresen tesztelte új, hadihajókra telepíthető lézerfegyverét, és megsemmisített egy úszó célpontot. A tesztet a Közel-Keleten, az Ádeni-öbölben végezték. A fegyverrendszert a jövőben olyan robbanóanyaggal megrakott, távirányítású vagy autonóm drónhajók ellen lehet bevetni, amilyeneket a jemeni húti lázadók szoktak használni a Vörös-tengeren.

A keddi teszt során a USS Portland hadihajó lézerfegyver-rendszere (teljes nevén: Solid State Laser - Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator Mark 2 MOD 0, rovidítve. LWSD) egy kisméretű úszó célpontot lőtt ki, a Kelet-Afrikát az Arab-félszigettől elválasztó vizeken. Az LWSD egy korábbi, 2020 májusi teszt során már sikeresen megsemmisített egy repülő célpontot, a mostani teszttel a lézerágyú közelebb került a rendszeresítéshez.

Fotók: Lance Cpl. Patrick Katz/U.S. Marine Corps, Mass Communication Specialist 2nd Class Devin Kates/U.S. Navy

 

A Military.com a teszt apropóján arra emlékeztet, hogy a térség évek óta háborús övezet: az Ádeni-öböl Jemen déli partjai mentén fekszik, és az ország azóta áll háborúban, amióta az Irán által támogatott húti lázadók 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát. A közel-keleti konfliktusba 2015-ben beszállt a szaúdiak vezette koalíció, de a patthelyzetbe torkolló harcok évek óta húzódnak, a térségben a világ egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája bontakozott ki, a becslések szerint 110 000 ember halálát okozva.

A háború a környező vízi utakra is átterjedt. Ezek a hajózási útvonalak a Szuezi-csatornához és a Földközi-tengerhez vezetnek, így létfontosságúak a nemzetközi hajózás és a globális energiaellátás szempontjából. A húti lázadók – feltehetően  Irán segítségével – drónhajókat vetnek be ezeken a vizeken, a kis csónakokat távirányítással lehet tetszőleges célponthoz küldeni, és ott felrobbantani.

Nyitókép: Staff Sgt. Donald Holbert/U.S. Marine Corps

#Tudomány-Tech#jemen#lézer#lézerfegyver#haditengerészet#egyesült államok#fegyverteszt#húti lázadók#közel-kelet

Címlapról ajánljuk