Reggeli

„Szükség van egy otthonra, ahova haza lehet menekülni az iskolai feszültség elől” – a pszichológus szerint ezért késelhetett a bőnyi kislány

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 12:04

Mentőhelikopterrel, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba hétfőn azt a hatodikos kislányt, akit osztálytársa szúrt szívtájékon a bőnyi általános iskolába csempészett késsel. A rendőrség szerint a késelő diák listát vezetett, amin pirossal jelölte meg azokat, akikkel végezni akar. A Reggeli stúdiójában Vida Ágnes gyermekpszichológust kérdeztük arról, hogy mi vezethet a tragédiákhoz, hogyan lehet feldolgozni egy ekkora traumát.

Nem hirtelen felindulásból támadt osztálytársára a késelő bőnyi diák, emelte ki a pszichológus, hozzátéve, hogy valószínűleg volt előzménye az esetnek, például egy korábbi konfliktus, de mint a szakértő hangsúlyozta, az ötödikes-hatodikos-hetedikes diákok még nem tudják rendesen kezelni a konfliktusaikat. Ritka persze, hogy ez ilyen szélsőségesen nyilvánul meg, de nem mindig könnyű észrevenni az előjeleket, pláne csendesebb gyermekeknél.

A szülő is úgy gondolja, hogy a gyerek csöndben elvan a szobájában, de közben dolgoznak benne indulatok, feszültségek.

– mondta Vida Ágnes, aki szerint a megelőzésben a legfontosabb a biztos családi háttér. Az iskolai környezet sokszor kelt szorongást, feszültséget egy gyerekben, és szükség van egy otthonra, ahova haza lehet menekülni. „Ahhoz, hogy ebből cselekedet legyen, ahhoz valami nagyobb dolognak kellett történnie, amiről nem tudunk” – szögezte le a gyermekpszichológus. Ennek része az is, hogy a szülő ismeri a gyerekét, és beszélget vele, hogy érezze, ha valami megváltozott.

Ha azonban a családban bizonytalanság van, azt a gyerek is érzi. A támadás után a késelő kislány anyja azt nyilatkozta, hogy megromlott a kapcsolata a gyermek apjával, aki nem sokkal a támadás előtt megfenyegette őket. A pszichológus szerint ebben az érzékeny korban óriási hatással van a gyermek mentális egészségére a szülők eldurvult konfliktusa, így a kislánynak mindenképp szakértő segítségre van szüksége. Vida Ágnes hangsúlyozta, hogy önmagában ez nem biztos hogy elég lesz, valószínűleg csak a családterápia segíthet.

A fenti videóból továbbá az is kiderül:

  • hogyan segíthet a bántalmazott kislányon és osztálytársaikon a pszichológia,
  • hogyan kezelheti egy szülő, ha gyermekét súlyos trauma éri,
  • miért növekedhet meg a bűnesetek száma egy hasonló tragédia után.
#Reggeli#rtl#Videó#bőnyi késelés#késelő#Baleset-bűnügy#bűnügy#vida ágnes#bőnyi általános iskola#trauma#gyermekpszichológus

Címlapról ajánljuk