Kultúra

Döntött a Kúria az Elk*rtuk-perben

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 8:27

A Kúria szerint az átlagosan tájékozott néző számára nyilvánvaló, hogy a filmekben nem a valós eseményeket mutatják be, így elutasították Hann Endre kérelmét.

Elutasította a bíróság Hann Endre felülvizsgálati kérelmet, hogy a Kúria a jogerős, másodfokú ítéletet helyezze hatályon kívül, és az elsőfokú bíróság ítéletét hagyja helyben – írja a Magyar Nemzet.

Hann Endre, a Medián közvéleménykutató vezetője két éve jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt perelte be az Elk*rtuk gyártóját, a Megafilmet, mert úgy érezte, vele azonosítják a film egyik főszereplőjét, akit szintén Endrének hívnak, és közvélemény-kutató.

Első fokon Hann nyert, és a bíróság akkor azt állapította meg, hogy megsértették Hann jó hírnevének védelméhez fűződő személyiségi jogát. Másodfokon azonban már a Megafilm Kft. produkciós cégnek adtak igazat, majd ezután került az ügy a Kúriához. Ők azzal indokolták a döntést, hogy „az alperes filmalkotása nagyjátékfilm, az átlagosan tájékozott néző számára nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű filmekben nem a valós események kerülnek a színészek játékával ismételten bemutatásra, hanem a mű az alkotók fantáziájának képi és hangi leképződése. Az alperes a filmalkotásban megjelenítette azt, hogy „megtörtént események alapján” készült. Ez azonban nem változtat azon, hogy az átlagosan tájékozott néző tisztában van azzal: az általa látottak és halottak az alkotók képzelőerejének manifesztációja – érvelt a bíróság.

Kálomista Gábor producer a lapnak azt mondta, „jogászok körében egyértelmű, hogy ez a per precedensértékű. Az ítélet azt jelenti, hogy Magyarországon biztosított a filmkészítés, illetve általában a művészet szabadsága.”

Nyitókép: Kálomista Gábor. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Kultúra#hann endre#Kálomista Gábor#elk*rtuk#kúria#ítélet

Címlapról ajánljuk