Külföld

Kína magához láncolná Kelet-Európát

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 10:45

A New York Times kiemelten foglalkozik a kínai elnök magyarországi és szerbiai látogatásával.

A New York Times beszámolója szerint (amit a hvg360 szemlézett) a kínai elnököt barátként üdvözlik Magyarországon és Szerbiában is. Miközben Ukrajna miatt a feszültség nő, Hszi Csin-ping európai útjának belgrádi és budapesti állomásai fontos stratégiai menedéket jelentenek számára. A lap cikke szerint a két országba ömlik a kínai pénz, ami megszilárdítja az államközi kapcsolatokat, bár infrastrukturális beruházások elakadtak, más tervek jól haladnak.

A magyar és szerb vezetés láthatóan azt kívánja mutatni, hogy független politikát folytatnak az EU és az USA irányába.

Bár Kína megítélése Európában romlik, Magyarországon a közvélemény véleménye kevésbé számít – teszik hozzá. Matura Tamás, a Corvinus tanára elmondta a New York Times-nak, hogy Orbán kormánya főként pénzt remél Kínától az elektromos autóipar fejlesztéséhez. Megemlíti, hogy az eltelt két évben a kínai partnerek tízmilliárd dolláros befektetést vállaltak, amely hosszú távon segíthet megvédeni az üzemeket az EU büntető vámjaitól.

Hszi Csin-ping látogatásának célja egyértelművé tenni, hogy Kína még mindig versenyben van a térségért.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#Hszi Csin-ping#new york times#kelet-európa#kína#befolyás

Címlapról ajánljuk