Külföld

Merényletet akartak elkövetni az oroszok Zelenszkij ellen, két ukrán állambiztonsági tiszt is benne volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 7. 17:01

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat meghiúsított egy Zelenszkij elleni orosz merényletet, két ukrán ezredest letartóztattak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás merényletkísérleteket hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán politikai, illetve katonai vezetők ellen, írja az MTI. A merényleteket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelte ki, közölte kedden az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal.

A két szervezet hivatalos honlapjain megjelent közlemények szerint a hatóságok letartóztatták az államfő, a kormányzati szervek és más vezető tisztviselők védelmét ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak.

Az SZBU közlése szerint a merényleteket egy ügynöki hálózat készült megvalósítani, amelyet a biztonsági szolgálat az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével leplezett le. A hálózatnak – amelynek tevékenységét állításuk szerint a moszkvai FSZB felügyelte – az ukrán kormány védelmi egységének számító állambiztonsági hivatal két ezredese is tagja volt, a magas rangú tisztek titkos információkat szivárogtattak ki Oroszországnak.

A BBC azt írja, hogy a most letartóztatott két ukrán ezredes Zelenszkij testőrei között keresett olyan embereket, akik belementek volna, hogy elrabolják és megöljék az ukrán elnököt. Vaszil Maljuk, az SBU vezetője kijelentette, hogy a támadást „ajándéknak szánták volna Vlagyimir Putyin orosz elnöknek újbóli beiktatása előtt”.

Az orosz invázió kezdetén, 2022 februárjában orosz ejtőernyősök megpróbáltak bejutni Kijevbe és meggyilkolni Zelenszkijt. Azóta elég gyakran hallani az ukrán elnök elleni összeesküvésekről, de ez mostani állítólagos merényletterv összetettségével és szervezettségével kiemelkedik a többi közül. A további célpontok között volt Kirijlo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője és Vaszil Maljuk, az SZBU főnöke is, közölte az ukrán titkosszolgálat. Budanovot május 5., az ortodox húsvét napja előtt akarták megölni.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán, a kelet-ukrajnai Kupjanszkban, 2024. február 19-én – Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#Volodimir Zelenszkij#merényletterv

Címlapról ajánljuk