Külföld

A Fidesz belépése esetén kilépnének a svéd demokraták a konzervatív EP-pártcsaládból

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 17:49

A svéd demokraták EP-képviselője szerint a Fidesznek meg kell változtatnia álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban, valamint ratifikálnia Svédország NATO-csatlakozását.

Mint arról beszámoltunk, a Politico pénteki hírlevele hosszan foglalkozott azzal, hogy az Európai Néppártból már régóta kikerült Fidesz az EP-választások után melyik pártcsaládnál találhat otthonra. Azt írták, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök minden bizonnyal az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába ültetné le a fideszes képviselőket.

Ez az a pártcsalád, amit javarészt a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek és a Morawiecki-féle Jog és Igazságosság (PiS) uralnak. A lehetséges belépésre egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök is utalt korábban az olasz sajtónak. Az új jövevénynek azonban nem mindenki örülne: a brüsszeli lapnak nemrég 

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője meglebegtette, hogy képviselőik kiléphetnek a jobboldali ECR-csoportból, ha a Fidesz csatlakozik a pártcsaládhoz.

Azt mondta, fel kell mérniük lehetőségeiket és egyebek mellett elgondolkodni azon, hogy tudják-e biztosítani, hogy az ECR továbbra is atlantista és Putyin-kritikus frakció maradjon. Hozzátette, az északi országokban jelentős mértékben rontották a jobboldali Magyarországról kialakult képet az ukrajnai orosz invázió kezdete óta hozott döntések, beleértve azt is, hogy Magyarország volt hajlandó ratifikálni Svédország NATO-kérelmét.

Lehetséges, hogy Orbánék csatlakoznak, de pártjának mindenképpen meg kell változtatnia álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban

– mondta Roberts Zīle lett EP-képviselő, az ECR egyik vezető alakja, a Parlament alelnöke.

A Politico felmérése szerint egyébként akkor is az Európai Parlament harmadik legnagyobb párttömörülése lehet az ECR a júniusi választások után, ha a Fidesz nem ülne be a frakcióba, amely így nagyobb nyomást gyakorolhatna az Európai Bizottságra is. A brüsszeli lap szerint azonban a képviselőcsoport szétszakadása akadályozná ezeket az esélyeket.

Nem fog fenyegetőzni, de a türelmük véges – ezt mondta nemrég a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a NATO főtitkárával történt megbeszélése után arról, hogy Magyarország egyedüliként még mindig nem ratifikálta Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, telefonon beszélt az ügyről Orbán Viktorral, aki szerinte azzal érvelt, hogy a parlamentnek épp nincs ülésszaka.


Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

 

#Külföld#európai konzervatív párt#ecr#svéd#demokraták#svédország#svéd nato-csatlakozás#európai parlamenti választás 2024#frakció#fidesz

Címlapról ajánljuk