Külföld

Képgaléria: ilyen volt minden idők legszerényebb győzelem napi katonai parádéja Moszkvában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 9. 12:13

Példátlanul visszafogott volt a május 9-én, kedden Moszkvában megrendezett győzelem napi katonai parádé. A fenti képgalériába összegyűjtött fotók alapján úgy tűnik, az elmúlt évben Ukrajnában hatalmas veszteségeket elszenvedett orosz hadsereg nem tudott idén annyi haditechnikai eszközt felvonultatni, mint a korábbi években. 

Mint azt korábbi cikkünkben is írtuk, a mindössze 6-7 percig tartó haditechnikai szemlén nem lehetett látni semmiféle korszerű harckocsit, se a legújabb Armatákat, se T-92-eseket, se korszerűsített T-72-eseket. Nem küldtek a pódium elé rakéta-sorozatvetőket, légvédelmi rakétákat, ahogy a hadsereg büszkeségéből, a BMPT Terminátor harcjárműből se vonult fel egyetlen példány sem. Mindössze egyetlen lánctalpas berregett át a Vörös téren: egy II. világháborús T-34-es harckocsi, ami a haditechnikai menetet nyitotta.

A veterán tankot nagyjából egy tucat könnyű páncélozott terepjáró követte. Láttunk még hat-hét háromtengelyes nehéz páncélozott szállító járművet, nagyjából ugyanennyi taktikai harcászati rakétahordozó járművet, és vagy 10-15 ballisztikus rakétát hordozó egységet. A menetet négy darab RS-24 Yars interkontinentális termonukleáris ballisztikus rakéta zárta, amiket egy tucatnyi páncélozott csapatszállító kísért.

Teljesen elmaradt a győzelem napi légiparádé is. Igaz, ez tavaly is így volt, de akkor az időjárásra hivatkozva törölték a programnak ezt a részét. Idén tökéletesek lettek volna a légköri feltételek Moszkva fölött, de egy árva iráni drón nem sok, annyi sem repült át a Kreml fölött. 

Érdemes megemlíteni, hogy a katonai alakulatok díszfelvonulása is szokatlanul visszafogott vol: jószerével csak az orosz katonai főiskolák fiatal növendékei masíroztak végig a Vörös téren, miközben a kadétokat pár tucat idős tiszt vezette. 

A meghökkentően szerény katonai felvonulás hátterében az Ukrajnában elszenvedett rendkívül súlyos katonai veszteségek állhatnak. Az ukrán védelmi minisztérium statisztikái szerint az Ukrajna elleni totális háború 440. napján így áll az orosz veszteséglista:

  • 195 620 halott
  • 586 860 sebesült
  • 7257 páncélozott harcjármű
  • 3734 harckocsi
  • 3031 tüzérségi löveg
  • 308 repülőgép
  • 294 helikopter
  • 18 hajó és csónak
#Külföld#orosz-ukrán háború#moszkva#oroszország#vlagyimir putyin#győzelem napi parádé#képgaléria

Címlapról ajánljuk