Híradó

Vidnyánszky Attila nem hívta fel Kulka Jánost, és szerinte az RTL-nek nincs joga kérdezni

Fehér IstvánFehér István

2024. május 8. 18:26

Vidnyánszky Attila nem hívta fel  Kulka Jánost múlt pénteken, amikor a Nemzet Színészének választották – erősítették meg többen az RTL Híradó információját. Ezzel egy 24 éves szokás szakadt meg, mely szerint a cím új birtokosát a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti. Hogy ez Kulka János esetében miért maradt el, azt az általunk megkérdezett Nemzet Színészei sem tudják. Kerestük Vidnyánszky Attilát is, aki nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre, mert szerinte az RTL-nek „nincsen joga kérdezni”. 

A Nemzet Színésze címet 2000-ben az első Orbán kormány idején alapították, amit tizenkét színész viselhet. Ha közülük valaki meghal, a többiek egyhangú szavazással választanak utódot.  

A testület legújabb tagját, Kulka Jánost múlt pénteken választották a Nemzet Színészévé. Kulka korábban az RTL-nek elmondta, miként értesült a döntésről:

Molnár Piroska hívott, gratulált nekem és mondta: a Nemzet Színésze vagy!


Az elmúlt 24 év során kialakult szokásjog szerint a cím új birtokosát a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti. Azt, hogy Kulka János esetében ezt nem Vidnyánszky Attila tette meg, többen is értetlenül fogadták.

„Nekem is feltűnt, de nem tudom az okát” – mondta Cserhalmi György.

Én csak azt a tényt tudom, hogy a Vidnyánszky igazgató úr nem akarta felhívni, és megkérte Molnár Piroskát

– erősítette meg Jordán Tamás.

Egy új tag megválasztásakor az is szokás, hogy a Nemzeti Színház közösségi oldalán teszik közzé a döntést, amihez az új Nemzet Színésze életrajzát is csatolják, és gratulálnak. Ez utóbbi hiányzik a Kulka János megválasztásáról szóló posztból, miközben a Nemzeti honlapján található hírben szerepel a gratuláció.

Az elmúlt napokban többször, több témával kapcsolatban is küldtünk kérdéseket Vidnyánszky Attilának. Miután egyikre sem kaptunk választ, személyesen próbáltunk kérdezni tőle.

Leteszem, mert az urak rám ragadtak és muszáj őket elküldenem oda, ahova gondolom

– mondta a telefonba a Nemzeti igazgatója, majd miután megpróbáltuk feltenni első kérdésünket, kijelentette:

Ennek a csatornának joga nincsen kérdezni! Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is, ön is

– mutatott a kamerára Vidnyánszky.

Hiába próbálkoztunk tovább, az igazgató azzal zárta le a beszélgetést:

Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van, vagy este.


Pedig szerettük volna megtudni azt is, Vidnyányszky Attila valóban azért nem hívta-e fel Kulka Jánost, mert nem értett egyet azzal, hogy a Nemzet Színészévé választották. De azt is megkérdeztük volna, mit szól ahhoz, hogy a hírek szerint az évad végén nyolcan távoznak a színházból, köztük a szintén a Nemzet Színészei közé tartozó Udvaros Dorottya.

#Híradó#Videó#Kultúra#vidnyánszky attila#kulka jános#nemzeti színház#nemzet színésze#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk