Házon kívül

„Szoptatás közben vascsővel kaptam, a gyerekeket is ütötte” – egy titkos házban jártunk, ahol kapcsolati erőszak áldozatainak segítenek

Beck NóraBeck Nóra

2024. március 17. 19:15

Szakemberek szerint Magyarországon minden ötödik nőt érint a kapcsolati erőszak, és minden héten meghal valaki a bántalmazások miatt. A családon belüli erőszakból nehéz szabadulni. Sokan vannak olyan helyzetben, hogy nem mernek, vagy nem tudnak elmenekülni a bántalmazójuktól. Azonban vannak, akik olyanoknak segítenek, akik már nem bírják tovább. Megszervezik a menekítést, szállást biztosítanak számukra úgynevezett titkos házakban, és igyekeznek kisebbíteni a traumáikat. Beck Nóra egy ilyen titkos házban járt, ahol azokkal beszélgetett, akik már megszabadultak attól, aki bántalmazta őket és a gyerekeiket. 

Egy tucatnyi kisgyerek papírmacit készít. Ragasztanak, vágnak és díszítenek. Lehetne ez néhány szép életkép egy óvodai foglalkozásról, de nem az. Ezek a kisgyerekek ugyanis már mindent láttak, amit egy gyereknek sohasem szabadna látnia. A Házon kívül stábja az ország egy távoli pontján forgatott, hogy hol, azt nem árulhatjuk el. Ez egy olyan titkos ház, ahová azok menekülnek, akiknek nincs más kiút a testi és lelki sanyargatásból. Ilyen életből menekült el Lakatos Alexandra is három gyerekével.

Szoptatás közben vascsővel kaptam én is, és a kislányt is érintette, a gyerekeket is ütötte. Nem annyira, mint engem, de sokszor végignézték, ahogy kizavart a házból, agyonvert, ömlött az orromból a vér

– idézte fel a borzalmakat a nő.

Azt mesélte, verést kapott, amiért nem jól sepert össze, nem jót főzött, nem jó zoknit vett fel. Mindenért, ami csak létezik. 9 évig élt gyakorlatilag a férje szexrabszolgájaként egy kis faluban bezárva egy házba, ahol se villany, se víz nem volt. 16 éves volt, amikor a nála 24 évvel idősebb férfi először megerőszakolta.

Minden együttlétünk egy erőszak volt. Mert én nem akartam, csak utána már engedtem, nem érdekelt csak legyen vége 

– mesélte Alexandra.

Az asszonynak három gyereke született a férfitól, de az évek alatt csak egyetlen egy olyan nap volt, amikor mindhárman vele voltak. Aznap reggel elhatározta, hogy megszöknek. Felhívta az OKIT, vagyis az Országos Kríziskezelő és Információs Szolgálat ingyenes számát, amit néhány héttel előtte az édesanyja csúsztatott a zsebébe egy rövid látogatás alakalmával.

Mondtam, hogy azonnali segítség kéne, mert most el tudok indulni, de nem holnap, nem holnapután, hanem csak most

– mondta Alexandra.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója arról beszélt, hogy egy ilyen hívás után megpróbálják a lehető leggyorsabban kimenekíteni az áldozatokat.

„Elindul egy mechanizmus, hogy hogy fog eljutni akár a 200-300 kilométerrel arrébb lévő krízisközpontba, vagy titkos menedékházba. Itt azért fontos sokszor a távolság, mert azt is próbáljuk felmérni, hogy vajon a brutális másik fél el fog-e indulni őt keresni, ismeri-e akár az ellátórendszert, tudja-e, hogy hol vannak ilyen helyek, és a lehető legbiztonságosabb helyszínt próbáljuk megtalálni a számára” – magyarázta Rácsok Balázs.

A bántalmazó fél halála miatt nem rettegnek már

Így történt ez Alexandra esetében is. De a férje a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megtalálta őket, így tovább kellett költözniük. Mindez közel egy éve, tavaly márciusban történt. Az asszony és a gyerekei azóta hosszú utat jártak be. De már sokkal jobban vannak, és ahogy ő fogalmaz, nem kell többé rettegniük, mert a volt férje tavaly év végén önkezével véget vetett az életének. Ez az oka annak is, hogy a riportban megmutathattuk az arcát.

Nekünk minden egy áldás, hogy tető van a fejünk felett, hogy normálisan tudunk élni. Itt tanultunk meg élni

– mesélte a bántalmazott nő.

A segélyszervezet már tíz éve foglalkozik a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésével. Három titkos menedékházuk, három krízisközpontjuk és egy krízisambulanciájuk van. Több száz bántalmazottnak tudnak egyszerre segíteni, akár azonnali elhelyezéssel. De van online anonim tanácsadásuk is azoknak, akik nem merik vállalni a személyazonosságukat, mert még azt sem tudják pontosan mi az, ami velük történik otthon a négy fal között.

Azt nagyon fontos tudni, hogy minden egyes lépés, amit egy áldozat meglép, óriási siker. Tehát maga az, hogy ő felveszi a telefont, vagy hogy ír egy e-mailt, hogy bajban van. 

„Ezek óriási dolgok, és ezt mindig megerősítjük, hogy köszönjük, hogy felhívott bennünket. Köszönjük, hogy írtál egy mondatot, merthogy fontos, és hogy próbálunk nyilván ott lenni melletted, és felvázolni egy utat, hogy merre érdemes elindulni” – mondta a szociális igazgató.

Rita sem tudta először, hogy merre induljon, de abban biztos volt, hogy el kell menekülnie kegyetlen férje elől, aki nem csak őt, de a gyerekeit is éveken át terrorban tartotta. Az asszony kérésre megváltoztattuk a nevét, és az arcát sem mutatjuk.

Nekem ő pánikrohamokat okozott, folyamatosan rosszul voltam tőle. Féltünk tőle, nem vártuk azt, hogy hazajöjjön, hanem rettegéssel töltött el, hogy nyitja az ajtót, úgyhogy összepakoltunk a gyerekekkel és elmentünk anyukámhoz

– mesélte a nő.

A férje persze megtalálta őket a szüleinél, és a java csak ezután következett. A férfi felgyújtotta az otthonukat és az autójukat is. Most ők is a titkos házban vannak.

Alexandra és Rita is azt mondta: azért vállalták a szereplést, mert erőt akarnak adni sorstársaiknak ahhoz, hogy ők is ki tudjanak lépni a bántalmazó kapcsolataikból.  

  • Hogy mi következik a titkos ház után,
  • hogyan tudnak visszailleszkedni a társadalomba a kapcsolati erőszak áldozatai
  • milyen jogi procedúra vár rájuk,
  • és mire számíthatnak a bántalmazók, kiderül a videóból.

Itt kérhet segítséget:

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül is kérhetnek akár azonnali segítséget, de van lehetőség arra is, hogy a bántalmazott fél név nélkül kérjen tanácsot a szakértőktől a szervezet online felületén keresztül. Ezeket a http://www.aszeretetnemart.hu/ oldalon tehetik meg. 

#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#bántalamzás#kapcsolati erőszak#anyaotthon#krízisközpont#rtl#ma

Címlapról ajánljuk