Fókusz

„Akkor a legnehezebb, amikor elalszik este, és én a gondolataimmal maradok” – édesanyák, akiknek krónikus betegséggel küzd a gyermekük

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2024. május 5. 7:59

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján jól tudják, hogy egy gyermek betegsége milyen törést jelent a család életében. Anya és gyermeke néha a kezelés miatt hónapokon keresztül kénytelen itt lenni. Most egy olyan – évek óta sikeresen futó – kezdeményezést mutatunk, ami nem hagyományos módon igyekszik segíteni a hosszú hetekre, hónapokra a kórházba kényszerülő édesanyáknak, akik így egy kicsit kiszakadhatnak a mindennapi stresszből.

Míra gyakran sírdogál mostanában. Pedig tavaly márciusi születése után teljesen egészségesnek tűnt. Decemberben azonban megjelent egy duzzanat a nyakán, és az orvosok hetekig nem tudták, hogy mi váltotta ki azt.

Amikor közölték a diagnózist, mintha megnyílt volna alattam a föld. Zokogásban törtem ki. Én ilyet előtte csak a filmekben láttam, nem volt ismerősöm, akinek ilyen diagnózisa lett volna. Embertelen, tényleg, nem kívánom senkinek

– mondta Szálkai Boglárka, Míra anyukája.

Megható kezdeményezés: így csempészett Hajas László és csapata boldogságot az anyák mindennapjaiba, akiknek krónikus betegségben szenved a gyermekük
Embertelen – így írja le azt az érzést Boglárka, amikor megkapták kislánya, Mira diagnózisát. 

A diagnózis lesújtó volt: T-sejtes limfoblasztos akut leukémia. Eszerint az egyéves kislány szervezetének agresszív vérrákkal kell megküzdenie. Sokszor járnak a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikájára.

Klinikában szalon

A gyermekklinika tornaterme most alkalmi fodrászszalonná alakult át. Ide azok az édesanyák jelentkezhettek, akiknek krónikus betegségben szenvedő gyermeke a kórházban van, vagy rendszeresen visszajár kezelésekre. Hajas László csapata vállalta, hogy a hölgyek frizuráját rendbe teszik.

Megható kezdeményezés: így csempészett Hajas László és csapata boldogságot az anyák mindennapjaiba, akiknek krónikus betegségben szenved a gyermekük
Hajas László csapata vállalta, hogy a hölgyek frizuráját rendbe teszik.

Az eseményt szervező orvos szerint az akció az itt dolgozóknak is öröm. A fodrászok hatalmas kedvességgel és szeretettel fordulnak a gyógyuló betegekhez. Dr. Constantin Tamás szerint ezekkel a pillanatokkal a mindennapok stresszéből, nehézségeiből tudnak egy picit kiszakadni az édesanyák.

Az akció immár 10 éves. Amikor felmerült az ötlet, Hajas azonnal igent mondott, hiszen mindig is közel állt hozzá a jótékonykodás.

Idén a fodrászatra volt, aki gyermekkel érkezett, aki türelmesen végigülte a hajvágást. Persze volt olyan kis páciens is, akinél eltörött a mécses, amíg anyukája a hajvágásra készült. Szálkai Boglárka is beült a fodrászszékbe. Régóta gondolkodott azon, hogy hosszú haj helyett rövidebb frizurára vált, de eddig még nem volt alkalma rá. „Utoljára szerintem fél éve voltam, ugye itt a kezelés annyira kiszámíthatatlan, hogy előre egyeztetve nem tudok sehova se elmenni, szóval igazán számomra hálás dolog, hogy most ezt itt megcsinálják nekem” – mondta Boglárka, majd hozzátette: 

Nekem itt a kórházban egy hajmosás is külön rituálé Mírával, mert nem tudom, hogy mikor, melyik pillanatban van időm rá. Mert van, amikor 10 percet alszik, van, amikor fél órát, van, amikor kettőt, úgyhogy nagyon igyekezni kell.

A mostani hajvágást is csak a férje segítségével tudta megoldani, addig ő vigyázott a babára. Az orvosok azt mondják, ha minden rendben zajlik, július-augusztus környékén elhagyhatják a klinikát Mírával, amit a 2,5 éves testvér is már nagyon vár otthon. 

A helyzetet nehezíti, hogy Boginak pajzsmirigy rákja van, így a család számára nemcsak a gyermek betegsége jelent problémát.

A fenti videóban megmutatjuk,

  • hogyan élnek azok az édesanyák, akik sokszor maguk is hosszú ideig a klinika lakói, vagy rendszeres látogatói,
  • és azt is, miért döntött Hajas László úgy, hogy a különleges kezdeményezés mellé áll.
#Fókusz#Videó#egészség#hajas lászló#fodrászat#klinika#gyermekklinika#krónikus betegség#semmelweis egyetem#ma

Címlapról ajánljuk