Fókusz

Feledy Botond: Összeáll a Hamász mögött az a szövetség, ami egy iráni-kínai-orosz háromszöget mutat

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. október 20. 16:15

Az európai és az amerikai érdek az, hogy egy erős Izraellel és a kőolajat és gázt exportáló OPEC-országokkal is jó legyen a kapcsolat. Ez az EU szempontjából különösen fontos, hiszen az orosz gázról és olajról való leválás miatt a közel-keleti partnerek fontossága megnőtt – magyarázta Feledy Botond külpolitikai szakértő. Az izraeli hadsereg továbbra is a Gáza övezet határánál gyülekezik, azt azonban nem tudni, mikor indulhatnak el, vagy elindulnak-e egyáltalán, hogy felszámolják a Hamász erőit.

A várható Gáza elleni szárazföldi invázió és az övezetet ért légicsapások sem rettentik el a Hamász terrorszervezetet attól, hogy támadják Izraelt: továbbra is több tucat rakétát indítanak naponta. Ráadásul a terroristák által túszul ejtett izraeliek szabadon bocsátásáról sem született még megegyezés – az első két túszt, egy amerikai nőt és lányát, a napokban engedték szabadon a terroristák.

Az elemzők nem számítanak gyors békekötésre, a többi között azért sem, mert számos nemzetközi szereplő érdekelt a konfliktus fenntartásában.

#Fókusz#Videó#izrael#izraeli háború#palesztina#gáza#Külföld#politika#Európa

Címlapról ajánljuk