EUEurópa

Orbán Viktor lecseréli brüsszeli szövetségesét a szlovák és lengyel választás után

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 8:11

Robert Ficótól azonban pragmatikusabb hozzáállásra lehet számítani a Politicónak megszólaló szakértő szerint, mert nincsenek a magyar miniszterelnökhöz hasonló külpolitikai ambíciói.

A Politico csütörtök reggeli Brussels Playbook hírlevele szerint számos uniós tisztviselő és politikus fellélegzett a lengyel ellenzéki győzelem hírére, amely egy olyan varsói kormányt hozhat, amely nem működik együtt Orbán Viktorral Brüsszel jogállamiságért, illetve a korrupció ellen zajló harcával szemben. Ugyanakkor Robert Fico szlovákiai győzelme azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnöknek új szövetségese lesz az Európa Tanácsban.

Milan Nič, a Német Külkapcsolatok Tanácsának munkatársa szerint Orbán megpróbál társulni Ficóval a migrációval, jogállamisággal és Oroszországgal kapcsolatos kérdésekben. Ez a folyamat már a szlovákiai választás előtt elkezdődött, amikor a magyar miniszterelnök meglátta Ficóban a lehetőséget – Nič kiemeli, hogy Ficóval a szlovákiai magyar választók által is követett magyar állami média kiemelten foglalkozott.

Az új szövetség első jelei már jövő héten megmutatkozhatnak, amikor a tagállami vezetők összegyűlnek Brüsszelben. Ha idejében beiktatják miniszterelnöknek, Fico már Orbánnal együtt próbálkozhat a migrációról szóló vita újra nyitásával.

Fico kiállhat Orbán mellett a jogállamisággal kapcsolatos kérdésekben, de Nič szerint nem fogja rombolni az EU egységét Ukrajnát illetően, mert pragmatikusan megválogatja a küzdelmeit. A nyilvánosság előtt viszont feltehetően továbbra is erősen ellenzi majd az Ukrajna háborús védekezéséhez nyújtott segítséget. Nič szerint a választási kampány alatt Fico túlságosan szélsőségekbe bocsátkozott, és most teret kell hagyni neki, hogy visszajöjjön onnan.

A szakértő arról is beszélt, hogy úgy látja, hogy Orbánnal szemben Ficónak nincsenek külpolitikai ambíciói: a belpolitikára összpontosít, Brüsszelben pedig pragmatikusan lép fel.

Nyitókép (archív): MTI / Koszticsák Szilárd

#Európa#orbán viktor#robert fico#szlovákia#európai unió#európai tanács

Címlapról ajánljuk