EUEurópa

Orbán Viktor távol maradt a rendkívüli uniós csúcsról, Ausztria képviselte Magyarországot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 18. 11:57

A rendkívüli EU-s megbeszélés célja az volt, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői egyeztessék a közös uniós álláspontot a közel-keleti eseményekkel kapcsolatban. Orbán Viktort az osztrák kancellár képviselte az ülésen.

Kedden rendkívüli ülést tartottak az Európai Unió állam- és kormányfői, amelyen nem vett részt Orbán Viktor, mert éppen Kínában tartózkodott, ahová az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozójára érkezett, írta a hvg.hu Eurológus roavata

A magyar kormányfő a pekingi látogatáson találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, majd tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Az uniós államok vezetői a keddi, másfél-két órás megbeszélésen a közel-keleti eseményekkel kapcsolatban kialakítandó közös uniós álláspontról egyeztettek. Az Európa Tanács elnökének szóvivője az Eurológusnak megerősítette, hogy Orbán Viktor nem vett részt a videokonferencián, kérésére Magyarországot Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte.

Megosztottság az uniós társadalmakban is

A keddi volt az első uniós ülés azóta, hogy kitört a háború Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között.

A csúcstalálkozó után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról is beszélt, hogy az EU folyamatosan figyeli az izraeli helyzetet. Eközben az unió szoros kapcsolatban áll a térség szereplőivel, az ENSZ bevonásával humanitárius támogatást biztosít, étel, gyógyszer és áramszolgáltatás formájában, és részt vesz a külföldi állampolgárok evakuálásában.

Charles Michel szerint a közel-keleti konfliktus megosztottságot okoz az európai társadalmakban, ezért „csökkenteni kell a feszültséget és biztonsági kockázatokat, küzdeni kell a gyűlöletbeszéd, az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és a rasszizmus ellen”.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy egyetlen országnak származik haszna a közel-keleti konfliktusból: Oroszországnak. 

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor pekingi találkozója után az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy vannak még olyan európai államok, amelyekkel nem szűnt meg a kapcsolata. Orbán Viktor köszönetet mondott az orosz cégeknek, a háborút pedig Oroszország szóhasználatához igazodva katonai műveletnek nevezte. Az amerikai nagykövet a találkozó után azt írta, Orbán Viktor az egyetlen szövetségesük, aki a háborús bűnökért felelős Oroszország mellé áll. Az RTL Híradója így számolt be az eseményről:


Nyitókép: Charles Michael a keddi videokonferencián – Fotó: European Union

#Európa#orbán viktor#vlagyimir putyin#európai tanács#rendkívüli ülés#izraeli háború#izrael

Címlapról ajánljuk