EUEurópa

Aggódnak a magyar EU-elnökség miatt, három kormánynak írtak levelet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 18. 8:19

A kérdés, hogy méltó-e az Európai Tanács soros elnöki tisztségére egy olyan ország, amely ellen jogállamisági eljárás zajlik, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

Mint arról nyár elején az rtl.hu is részletesen beszámolt, egyre erősebbek az Európai Parlamentben azok a hangok, amelyek az Orbán Viktor vezette Magyarország nem képes hitelesen ellátni az EU Tanácsának elnöki tisztségét 2024-ben.

Egy június 1-jén elfogadott ötpárti állásfoglalás szerint az Orbán-kormány alkalmatlan az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére, mert Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez, ezért az Európa Tanácsnak mielőbb megoldást kell találnia a problémára, máskülönben az EP fog közbeavatkozni.

Az ötpárti állásfoglalás bírálta:

  • az egységes piacot sértő magyarországi intézkedéseket,
  • az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket,
  • a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt,
  • a megfélemlítési módszereket,  
  • a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat,
  • az uniós értékek megsértését,
  • a rendszerszintű korrupciót.

Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságának (LIBE) elnöke a múlt héten levelet küldött az EU soros elnöki posztját 2024 decemberéig egymás után betöltő spanyol, belga és magyar kormány illetékeseinek, írja a Népszava. A LIBE spanyol szocialista elnöke azt kérdezte levelében, hogy miképp tesznek eleget a jogállamiság és az uniós értékek tiszteletben tartásával kapcsolatos feladataiknak, és hogy a magyar EU elnökségnek milyen hatása lesz azokra a jogállamisággal kapcsolatos ügyekre, amelyek a szakbizottság hatáskörébe tartoznak.

Magyarország 2024 júliusától hat hónapig lenne az uniós kormány- és államfőkből álló EU Tanács rotálódó elnöke. Orbán Viktor egyszer már volt az EU Tanács elnöke: 2011-ben, januártól júniusig.

Orbán Viktor előtt Spanyolország (idén decemberig) és Belgium (2024. januártól júliusig) tölti be a soros elnöki tisztet. A szokásoknak megfelelően a három tagállam elnökségi triót alkot, azaz a 18 hónapos időszakra közös programot készítenek, és ennek alapján mindegyikük kidolgozza a saját féléves tervét, emlékeztet a Népszava. Ezt a programot júniusban közzé is tették, de a jogállamiság érvényesítése nem szerepel benne hangsúlyos pontként.

Juan Fernando López Aguilar levelében azt emelte ki, hogy a hivatalban lévő EU-elnökség egyik fontos feladata a 7. cikkelyes eljárások levezénylése az Európa-ügyi miniszterek tanácsában. Jelenleg Magyarországgal (és Lengyelországgal) szemben zajlik egy ilyen eljárás, amelynek célja, hogy megállapítsa, súlyosan sérülnek-e az EU közös értékei, köztük a jogállamiság normái. 

Nyitókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin október 17-én, Pekingben – Fotó: Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

#Európa#európai tanács#európai parlament#orbán viktor#soros elnökség#magyar eu-elnökség#LIBE

Címlapról ajánljuk