EUEurópa

160 milliárd eurót is költhetnek az EU stratégiai versenyképességének erősítésére

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 15:18

A célok közt szerepel, hogy csökkentsék a függőséget a külföldi ellátási láncoktól, támogassák a kritikus technológiák fejlesztését és gyártását.

Az Európai Unió stratégiai versenyképességének támogatásáról szavaztak kedden az Európai Parlament képviselői – közölte kedden a testület.

Az EP elfogadta a Stratégiai Technológiák Európai Platformjának (STEP) létrehozását, amelynek célja a digitális- és biotechnológiák fellendítése, a munkaerő- és készséghiány kezelése, valamint az innováció támogatása. Ennek keretében megerősítik a különböző uniós programokat és alapokat, valamint akár 160 milliárd eurót csatornázhatnak be új beruházásokba.

Az erről szóló jogszabálytervezet elfogadását követően megkezdődhetnek a tagállamokkal folytatott tárgyalások, amint a tagállami kormányokból álló Európai Tanács megállapodott a közös álláspontjáról. Az EP-képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a megállapodás minél hamarabb megszülessen, mivel a csomagot be kell építeni a 2023 novemberében megtárgyalandó jövő évi költségvetésbe.

Nyitókép: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

#Európa#európai parlament#versenyképesség

Címlapról ajánljuk