Életmód

Terjed a szamárköhögés Európában – visszatérhet Magyarországra is?

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 15:03

Számos európai országban terjed a szamárköhögés, Bulgáriában már két csecsemő is meghalt a betegségben. Magyarországot a magas átoltottság miatt egyelőre elkerülte a veszélyes fertőző betegség, de a gyermekorvosok szerint nem árt óvatosnak lenni.  

Hiába van ellene vakcina, a kontinensen mégis egyre több helyen bukkan fel a főleg csecsemőkre veszélyes fertőző betegség, a szamárköhögés. A magas átoltottságnak tudható be, hogy Magyarország eddig megúszta a járványt, de a gyermekorvosok szerint így sem árt odafigyelni – írja a Hvg360.

Januárban mi is beszámoltunk arról, hogy szamárköhögés-járvány tört ki Szerbia-szerte, de más európai országokban is folyamatosan nő a betegek száma. A lap szerint óriási riadalmat keltett, hogy idén áprilisban huszonhét éve először két csecsemő is meghalt szamárköhögésben Bulgáriában. Mint írják, Spanyolországban a tavalyi 7 után idén már 1077 esetet regisztráltak két hónap alatt, Hollandiában pedig 7200-at négy hónap alatt.

Tizenöt éve ezen a területen dolgozom, de még soha nem láttam ennyi esetet

– nyilatkozta a bolgár médiának egy szófiai gyermekorvos. Bulgáriában hivatalosan 500 esetről tudni, de a szakemberek szerint ennél jóval többen, akár több ezren is elkaphatták már a szamárköhögést. A csecsemők tragédiája után a bolgárok megrohamozták a patikákat, hogy beszerezzék az emlékeztető oltásukat.

A szamárköhögés rendkívül súlyos betegség, ami olyan erőltetett, gyerekek számára kínzó köhögéssel jár, ami sok esetben oxigénhiányhoz vagy akár az élet elvesztéséhez is vezethet. 

Magyarországon kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, majd később még egy emlékeztető oltást. Nálunk a betegség már évtizedek óta egyáltalán nem fordul elő, mert kialakult a nyájimmunitás, az átoltottság pedig 98 százalék feletti. Így tehát elméletben azokat sem fenyegeti a veszély, akiknél a védettség szintje csökkent, mert nincs olyan beteg, akitől elkaphatná a fertőzést. A lap emlékeztet: a magyarországi példa is jól mutatja, mekkora szerepük van a védőoltásoknak a betegség elleni küzdelemben. Azt írják, hazánkban 1953-ban még 57 ezer esetet regisztráltak, majd ahogy a következő évben elkezdték alkalmazni a DPT-oltást, a betegek száma is rohamosan csökkent. 

Ma már szinte csak a még oltatlan csecsemőknél fordul elő, de így is nagyon ritka.

A gyermekorvosok óvatosságra intenek

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa szerint idén eddig összesen 15 szamárköhögéses beteget regisztráltak itthon, míg tavaly egész évben egyet sem. A lap szerint múlt héten egy 4 éves, oltott budapesti kislánynál igazolták a betegséget, míg egy másik, 11 éves gyerek vizsgálata még zajlik. 

Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg360-nak elmondta, ő közel három évtizedes pályafutása alatt nem találkozott a szamárköhögéssel, azonban óvatosságra int. Szerinte a leginkább veszélyeztetettek azok a csecsemők, akik még nincsenek beoltva, vagy még csak egy oltást kaptak. A gyermekorvos ezért

nem javasolja, hogy néhány hónapos gyermekekkel olyan helyekre utazzanak, ahol az utóbbi hónapokban előfordultak szamárköhögéses esetek.

Karácsony előtt számolt be róla a Fókusz, hogy az orvosok szerint ismét rekordsebességgel terjed a koronavírus. A leginkább elterjedt változat tavaly óta az Omikron, melynek alvariánsa az Eris – a szakemberek szerint hazánkban most ez terjed:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#szamárköhögés#fertőző betegség#járvány#bulgária#szerbia#hollandia#spanyolország#nyájimmunitás#oltás#átoltottság#vakcina#Házi Gyermekorvosok Egyesülete#gyermekorvos#egészség

Címlapról ajánljuk