Életmód

Greta Thunberg: Ideje átadni a megafont

rtl.hurtl.hu

2022. november 7. 15:43

A klímaaktivista szerint azoknak kell megszólalniuk, akiket közvetlenül érint a klímaválság.

Greta Thunberg egy hétfői interjúban – amit az AFP idéz – arról beszélt, hogy úgy érzi: „ideje átadni a megafont” azoknak, akiket közvetlenül érint a klímaválság és vannak elmondani való történeteik.

A svéd környezetvédő, aki az elmúlt években arra biztatta az embereket, hogy hallgassanak a tudósokra, a svéd TT hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte a világnak új nézőpontokra van szüksége. Mint mondta, kezdetben azt gondolta, hogy sürgősen vitát kell kezdeni a klímaváltozásról, hogy megmentsék a világot a jövő generációknak, de idővel megértette, hogy a klímaválságnak már most is pusztító következményei vannak az emberek életére. Szerinte így még álszentebb dolog, amikor azt mondják egyesek, hogy még van idő alkalmazkodni, és nem kell attól félni, hogy mi fog történni a jövőben.

Greta Thunberg, aki nem vesz részt a hétfőn kezdődő egyiptomi klímacsúcson, azt mondta: 

azután, hogy tárgyalt a világ vezetőivel, pesszimista azt illetően, hogy képesek-e bármilyen eredményt elérni. 

Szerinte a politikusok mikrofonon kívül olyan dolgokat mondtak neki, amiket mások nehezen hinnének el, és megdöbbentő alultájékozottságról árulkodnak.

Az aktivista, aki jövőre fejezi be középiskolai tanulmányait, azt mondta, még nem döntötte el, mit fog csinálni később – jelen állás szerint folytatná a tanulást olyan területen, ami társadalmi kérdésekkel függ össze.

Hétfőn egyébként a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary is emlegette Greta Thunberget, mondván, nem nagyon foglalkozik azokkal a környezetvédőkkel, akik bűntudatot próbálnak kelteni a repülővel közlekedőkben.

Nyitókép: Kate Green/Getty Images

#Életmód#greta thunberg#környezetvédelem#klímaváltozás#klímaválság

Címlapról ajánljuk