Belföld

Fideszes javaslatra kitüntették annak az intézménynek az igazgatóját, ahol két kislánnyal fürdött és aludt egy nevelő

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 7:57

A nevelő együtt is aludt a kislányokkal, fideszes javaslatra történt a kitüntetés, de Karácsony Gergely írta alá.

A Cseppkő Gyermekotthonban történt botrányok körülbelül tíz évvel ezelőtt robbantak ki, amikor egy nevelő két kislányt rendszeresen hazavitt, együtt aludt és együtt fürdött velük. Bár már korábban is érkeztek jelentések a nevelő viselkedéséről, semmilyen fegyelmi intézkedés nem történt, írja a Népszava. A lap hozzáteszi, hogy az igazgatót ennek ellenére fideszes javaslatra kitüntették.

„Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi” – idézi a Népszava a 2021-es felterjesztés szövegét. A felterjesztő nem más volt, mint Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője, a Cseppkő utcai intézménynek otthont adó II. kerület korábbi polgármestere. (Korábban Herczeg Krisztián is kitüntette Láng Zsoltot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván, „bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását”.)

Herczeg Krisztián „díjazásakor az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – indokolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat, hogy a kitüntetésen miért szerepel a főpolgármester aláírása.

Az ügy kivizsgálását a főváros először Herczeg Krisztiánra, az otthon igazgatójára bízta, majd a pedofilügy kipattanásakor külső szakértőket kért fel. 

A jelentés szerint az intézmény sok módon hátráltatta a vizsgálatot, és számos szakmai hiányosságot tártak fel. Az igazgató nem fogadta el a jelentést, és a visszaélésben érintett dolgozók elleni fegyelmi eljárásokat is felfüggesztették. A bíróság csak egy nevelőt bírságolt meg, a rendőrség pedig lezárta a nyomozást bűncselekmény hiányában.

Szabó Máté akkori ombudsman két vizsgálatot is indított 2011-ben a Cseppkő utcai gyermekotthonban. Jelentésében kifogásolta a gyermekvédelmi jelzőrendszer hiányosságait, valamint azt, hogy a pedofilgyanúba keveredett nevelő közös megegyezéssel távozhatott. Az utóvizsgálat során szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, és felmerült a gyerekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.

Az OPCAT keretében 2016-ban is vizsgálódott az ombudsman az intézményben, ahol 111 állami gondozott élt. Herczeg Krisztián nem volt együttműködő, és akadályozta a szakemberek munkáját. Kifogásolták a problémás gyerekeknek kialakított csoport működését és a magas dolgozói fluktuációt. A jelentés szerint néhány lánynövendék gyerekprostitúció áldozata lehetett. Herczeg pert indított az ombudsmani hivatal ellen, de a bíróság elutasította a keresetet.

Nyitókép: Google Utcakép

#Belföld#fidesz#cseppkő gyermekotthon#nevelő#igazgató#kitüntetés#karácsony gergely#pedofil

Címlapról ajánljuk