Belföld

Medián: A Tisza Párt támogatóinak 13 százaléka volt korábban fideszes, 18 százalék pedig nem szavazott

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 13:51

A válaszadók több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. 

A Tisza Párt szavazótábora meglehetősen sokszínű, és a társadalom minden szegmensében sikerült megszólítania nem elhanyagolható nagyságú rétegeket – írta a hvg360 a Medián felmérésre hivatkozva.

A válaszadók 2022-es visszaemlékezéseit alapul véve a mostani Tisza-szavazók több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. Annál figyelemre méltóbb, hogy 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, és számottevő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól átpártolt szavazók aránya is.

A legjelentősebb ténynek pedig az látszik, hogy Magyar Péternek sikerült korábban inaktív polgárokat is megszólítania: támogatóinak közel egyötöde az állítja, hogy 2022-ben nem szavazott.

Kire voksoltak a Tisza Párt szimpatizánsai 2022-ben:

  • Ellenzéki közös lista – 54 százalék
  • Fidesz – 13 százalék
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 10 százalék
  • Mi Hazánk – 5 százalék
  • Nem szavazott – 18 százalék

A Tisza Párt szinte minden rétegben két számjegyű támogatottságra számíthat, mindössze három kivétellel: a legidősebb, a legkevésbé iskolázott és a legszegényebb szavazópolgárok körében ennél kisebb a potenciális szavazóközönsége.

A válaszadóknak csak kisebb része, 37 százaléka mondta, hogy a kormányfői posztra „inkább” vagy „teljesen” alkalmas Magyar Péter, ami magasabb ugyan, mint Dobrev Klára mutatója (25 százalék), de jócskán elmarad a hivatalban lévő miniszterelnöké mögött (54 százalék).

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#tisza párt#közvélemény-kutatás#felmérés#Medián

Címlapról ajánljuk