Belföld

Íme Magyarország legszebb disznaja

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 14:59

Disznószépségversenyt tartottak az alföldön, ahol az állatok teljesítményét is díjazták.

Kiderült, kié a legszebb kocasüldő és kansüldő, írta a magyarmezogazdasag.hu a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete szervezésében szervezett fajtakiállításról az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, ahol a tenyésztők malacait is értékelték.

Eicher József ügyvezető-igazgató arról beszélt: „a showbírálat a tenyésztők számára fontos szakmai megmérettetés. A bemutatott állatok tenyésztésének célja viszont elsősorban a profitszerzés, ezért a bírálat során arra törekedtünk, hogy azokat az egyedeket részesítsük előnyben, amelyek a szaporasági és hízékonysági jellemzőikben kimagaslanak a többi közül”.

A legszebb kocasüldő és a legszebb kansüldő címet lehet elnyerni, annak alapján, ahogyan a versenyen megjelentek az állatok. A bírók árgus szemekkel figyelik a külső megjelenésüket, a testfelépítést, a húsformát, a csontozatot, a lábszerkezetet, a füleket, a fejtartást.

Illetve van teljesítményalapú bírálat is, ahol a szépségversenyen szerzett pontszám mellett hozott pontszámmal is rendelkeznek az állatok, amely „szaporasági és hízékonysági tulajdonságokból áll” a honlap szerint.

Idén 11 tenyésztő mutatta meg a legszebb állatait, összesen 60 malacot bírált a háromtagú bizottság.

Versenyen kívül mutatták be Ottót, a hatalmas méretű kant. A 410 kilós pietran x duroc méreteivel méltán lenyűgözte a közönséget. Emellett az érdeklődők megcsodálhattak egy szép kocát is a malacaival. A díjakat ők nyerték el:

  • Sertéstenyésztési Nagydíj: Fekete József tenyésztő, Gyanógeregye, magyar lapály koca süldő
  • Legszebb kocasüldő-díj:  Hevesi István tenyésztő,  Mindszent,  magyar nagyfehér x magyar lapály kocasüldő
  • A legszebb kansüldő-díj: Fekete József tenyésztő, Gyanógeregye, pietrain x hampshire kansüldő

A győztes állatokról, valamint Ottóról ezen a linken keresztül nézegethet képeket, illetve tudhat meg többet.

Nyitókép: Pixabay / rtl.hu szerkesztés

#Belföld#disznó#szépségverseny#alföld#vetélkedő#szép#győztes#sertés#malac

Címlapról ajánljuk