Belföld

Az ellenzék 37 alkalommal próbálta 14 év alatt emelni a családi pótlékot, a kormány inkább az akkugyárakra költött

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 11:13

A családi pótlék összege 2008 óta nem változott, ami egy gyermek esetén 12 200 forint.

Az ellenzék 2010 óta 37 alkalommal terjesztett elő törvénymódosítási vagy határozati javaslatot a családi pótlék emelésére, de a kormánypártok általában elutasították ezeket, mondván, hogy a jelenlegi családpolitika a munkára ösztönzésre helyezi a hangsúlyt, nem pedig a segélyezésre, írja a Népszava.

Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék

fogalmazott Hende Csaba ezzel kapcsolatban április közepén.

A családi pótlék összege 2008 óta nem változott, ami egy gyermek esetén 12 200 forint, kettőnél 13 300 forint, három vagy többnél pedig 16 ezer forint. A kormánypártok és az ellenzék közötti vita alapja a családi pótlék rendszerének szemlélete.

A kormánypártok szerint az ellenzék hajlamosabb lenne a segélyalapú társadalom fenntartására, míg az ő politikájuk a munkaalapú társadalom felépítését támogatja.

Az ellenzék emellett kritizálja a kormányt, hogy az állami kiadások inkább az autóipar vagy az akkumulátorgyárak támogatására irányulnak, miközben a szociális és oktatási szektorban hiány mutatkozik.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök a gyerekek kismotoros felvonulásán az V. Budapesti Demográfiai Csúcs kísérőrendezvényén, a városligeti családi napon 2023. szeptember 16-án – Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#ellenzék#családi pótlék#emelés#fidesz

Címlapról ajánljuk