Belföld

Megugrott az átjelentkezők száma, több mint 15 ezren akarnak a lakhelyüktől távol szavazni

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 7:04

Jelentősen megugrott az átjelentkezők száma.

Az átjelentkezők számának jelentős növekedése tapasztalható, ami a választók lakcímük szerinti településen történő szavazásától való eltérését jelzi. Eddig 15 645-en jelezték, hogy más településen kívánnak szavazni, írja a Népszava. A lap azért fordult a Nemzeti Választási Irodához, mert a honlapjuk szerint az elmúlt időszakban, azaz március 13-a óta nagyjából 18 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik részt vehetnek a június 9-i önkormányzati választáson.

 A csökkenés elsősorban a két időpont között elhunyt választópolgárok számával magyarázható, továbbá kis mértékben azzal, hogy vannak olyan választópolgárok, akik 2024. március 13-a után vesztették el szavazati jogukat, például közügyektől való eltiltás hatálya alatt állnak, vagy a bíróság kizárta őket a választójogból – felelte megkeresésükre a Nemzeti Választási Iroda. 

A választási iroda statisztikája szerint március közepén 7 897 941 választó szerepelt a lakhely szerinti választói névjegyzékben, ez a szám hétfőre 33 439-cel csökkent. A tízezer főnél nagyobb településeken csak néhány tízes nagyságrendben csökkent vagy nőtt a választási névjegyzékben szereplők száma, összesen pedig csak cirka másfél ezren éltek a lehetőséggel.

A helyhatósági választások esetén a törvény szigorúbb feltételeket ír elő az átjelentkezéshez, mint az országgyűlési vagy EP-voksolás esetében. Csak oda lehet átjelentkezni, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített a választó. Így az idén csak azok szavazhatnak lakhelyüktől eltérő településen, akik február 11-ig bejelentették új tartózkodási helyüket, és az még június 9-én is érvényes lesz – teszik hozzá.

Az elmúlt három hét alatt az átjelentkezések száma megtízszereződött, hétfőre 15 645-en jelezték, hogy nem a lakcímük szerinti településen akarnak szavazni. Ez jelentős változást jelent, mivel korábban az átjelentkezések száma általában a voksolás előtti utolsó két hétben ugrott meg. Az elmúlt tíz évben nagyjából 18,5 ezren, 2019-ben pedig mintegy 21 ezren jelentkeztek át. Ez azt sugallja, hogy az idén többen választják majd a tartózkodási hely szerinti szavazást, ami fontos lehet a szoros versenyű helyeken.

Budapesten jelenleg 1002 választóval több van, mint márciusban, közel felük a XI. kerületbe jelentkezett át, míg a megyei jogú városokban és a vármegyei közgyűlésre szavazók körében a választók száma jelentősen csökkent.

Nyitókép: A szavazatszámláló bizottság tagjai előkészülnek a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Varga György

#Belföld#átjelentkezés#szavazás

Címlapról ajánljuk