Belföld

A környezetvédelmi alapítványt vezető Áder János éves rezsije majdnem 10 millió forint volt tavaly

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. április 30. 6:05

Az elmúlt négy évben több száz millió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira – értesült az rtl.hu. Az Országgyűlés Hivatalától származó adatok alapján az adófizetők pénzéből fizették a két egykori köztársasági elnök éves áram- és gázfogyasztását is, ami Schmitt Pál esetében éves szinten 6,8 millió forint volt, míg Áder Jánosnál 9,45 millió forint. Az egyéb költségtérítésre (például titkársági autóra, internetre, lakásbiztosításra, kertrendezésre, közüzemi számlákra) összesen 30 millió forint ment el 2023-ban, míg a két titkárság fenntartására több mint 110 millió forint. 

Több száz millió forintot költött az állam 2020 eleje és 2023 vége között Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira – tudta meg az rtl.hu. Az összeg több tételből áll össze, a visszavonuló köztársasági elnököknek ugyanis életük végéig jár egyebek közt havi juttatás, a megfelelő ingatlan használatának a joga, legfeljebb háromfős titkárság, autó, valamint egyéb költségtérítés is. A vizsgált időszakban nagyjából 250 millió forint ment el csak a titkárságok fenntartására.  

Az Országgyűlés Hivatalától származó adatokból az látszik, hogy Schmitt Pál és Áder János nem rezsivédett ingatlanban lakik, erre utal legalábbis, hogy 2022 után mindkettejük esetében megugrott az az összeg, amelyet az állam fizetett ki gáz- és áramfogyasztásuk után. A törvény alapján ugyanis a volt köztársasági elnököknek nemcsak biztosítani kell egy „megfelelő” ingatlant, hanem annak költségeit is állni kell. 

Információink szerint Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, míg Áder Jánoséknál 1,5 millióról 9,4 millió forintra.

Az igen jelentős emelkedés okairól megkérdeztük mindkét egykori köztársasági elnököt, de megkeresésünkre nem érkezett válasz. Áder János esetében azért is különös a 9,4 millió forintos fogyasztás, mert a volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel. Esetében a havi energiadíj több mint 780 ezer forint volt. 

A környezetvédelmi alapítványt vezető Áder János éves rezsije majdnem 10 millió forint volt tavaly
Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tart A fenntarthatósági szemlélet beépítése a gazdaságfejlesztésbe címmel a Miniszterelnökség Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságának 17. Versenyképességi operatív programok nemzetközi konferenciáján a budapesti Bálnában 2023. november 24-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI


Az ingatlant egyébként, amelyet az államtól kapott használatra, az Átlátszó korábbi cikke szerint 929 millió forintért építették át. Az átalakítási engedély azt is lehetővé tette, hogy a villához szaunát, fitneszhelyiséget, mosókonyhát szennyesledobóval, két beállós gépjárműtárolót, személyfelvonót, valamint teraszt és tetőkertet is kialakítsanak. (Nála az energiadíjak emelkedésén túl az is indokolhatja a kiadások megugrását, hogy 2022 májusában szűnt meg a mandátuma, így az arra az évre vonatkozó 1,5 milliós áram- és gázfogyasztás feltehetően csak a törtév költségeit tartalmazza.) 

Schmitt Pál korábban lemondott az állam által biztosított lakásról az ország gazdasági helyzetére hivatkozva, és az Országgyűlés Hivatala tájékoztatása szerint azóta sem igényelt magának semmilyen ingatlant. 2017-ben az Átlátszó írt arról, hogy egy solymári villába költözött, amelyet még feleségével vásárolt közösen. A törvény alapján pedig a volt elnökök abban az esetben is igényelhetik, hogy az állam fizesse a fenntartási költségeket, ha saját ingatlanban laknak. A jogszabály emellett azt is lehetővé teszi, hogy alkalmazzanak valakit, aki a lakás üzemeltetési feladatainak ellátásáért felel.

Figyelemreméltó tétel volt mindkét korábbi államfőnél az egyéb kiadásokra fordított összeg is. A jogszabály alapján ugyanis egyebek közt a következőket is az állam fizeti a volt elnökök helyett:

  • titkársági gépjármű költségei,
  • telefon,
  • internet,
  • televízió szolgáltatás,
  • lakásra fordított közműdíjak és karbantartás,
  • üzemeltetés,
  • kertfenntartás,
  • lakásbiztosítás,
  • felújítás,
  • eszközbeszerzés,
  • egészségügyi szolgáltatási járulék.

Ezekre Áder János esetében 2022-ben 10 milliót, egy évvel később pedig már 17 milliót fizettek ki. Schmitt Pálnál is jelentős voltak a többletkiadás: 2022-ben 3,7 millió forintot fizetett az állam ezekre, míg 2023-ban 13 millió forintot.


Forrás: Országgyűlés Hivatala 
* Sólyom László juttatásait is tartalmazza, személyre lebontva nem ismert a havi juttatás összege. Áder János 2022-ben távozott a köztársasági elnöki posztról

Milliós havi fixek

Schmitt Pál és Áder János élete végéig jogosult havi juttatásra, amely megegyezik a mindenkori köztársasági elnöknek járó havi tiszteletdíj összegével. Ez tavaly még havi 4,6 millió forint volt, idén márciustól viszont már 5,2 millió forint.

Az Országgyűlés Hivatala személyre lebontva nem rendelkezett adatokkal arról, hogy mekkora kiadást jelentettek ezek a havi juttatások összesen, a megküldött számítás ugyanis a tavaly októberben meghalt Sólyom Lászlónak járó összeget is tartalmazta, a járandóságot pedig befolyásolja a nyugdíj is. Ez a havi juttatás egyébként csak akkor jár a korábbi elnököknek, ha nem dolgoznak olyan munkahelyen, ahol társadalombiztosítást is fizetnek utánuk. Ha felvették a nekik járó pénzt, akkor nagyjából 110 millió forint mehetett el Schmitt Pál és Áder János illetményére 2023-ban, 2020 óta pedig összesen körülbelül 250 millió forint. 

Az adatokban még nem szerepelnek a Novák Katalinra vonatkozó számok, esetében csak annyi ismert, hogy lemondása óta egyelőre nem igényelt ingatlant. Az Index információi szerint viszont háromfős titkárságot már igen.

A Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint a költségek a 2022-es, úgynevezett átlagfogyasztás bevezetése miatt változtak meg. Az áram ára ekkor az átlagfogyasztás felett a duplájára, a gázé a hétszeresére nőtt. A volt elnökök villáiban pedig a jelek szerint bőven az átlag felett fogyott az áram és a gáz.

 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#áder jános#schmitt pál#köztársasági elnök#juttatás#költségtérítés#novák katalin#ma

Címlapról ajánljuk