Belföld

Balog Zoltán lemondását már több mint száz református értelmiségi követeli

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 9:56

Egyre többen követelik a kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltán lemondását. 

Már 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című  nyilatkozatot, amelyben arra kérik Balog Zoltánt, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is – írta a hvg.hu. A nyilatkozatot a megjelenésekor 24-en írták alá, ahhoz csatlakoztak még több mint százan, köztük több lelkész és teológus, valamint Szabó T. Anna költő, író, Petschnig Mária Zita és Bod Péter Ákos közgazdászok, Papp István és Turbucz Dávid történészek – írta a lap.  

Balog Zoltán március elején egy sáros, sötét erdőn át kerülte ki a Híradó stábját, ami azt akarta volna megtudni tőle, hogy lemond-e a püspökségről a pedofilsegítő K. Endrének kijárt elnöki kegyelem miatt.


Március közepén református értelmiségiek arról beszéltek a Híradónak, hogy évtizedek óta nem volt olyan, mint ami most történik a kegyelmi botrány miatt a református egyházban: hívek lépnek ki, keresztelők maradnak el.  


Április közepén pedig kiderült, hogy elmarad idén a református egység napja,  a református egyház szerint azért, hogy a rendezvény „ne válhasson a jelenlegi felfokozott hangulat áldozatává”.


Nyitókép: Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond Budapesten, a II. kerületi Baár-Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján 2024. január 25-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Belföld#balog zoltán#kegyelmi ügy#kegyelmi botrány#lemondás#püspök#református egyház

Címlapról ajánljuk