Belföld

Operaház vezetése: jogszerű volt felfüggeszteni a sztrájkolók társadalombiztosítását

rtl.hurtl.hu

2024. március 23. 11:15

Az Opera a sztrájk napjaira szüneteltette a munkabeszüntetésben részt vevő dolgozók társadalombiztosítási jogviszonyát. 

Az Operaház vezetése szerint jogszerű volt, hogy a munkabeszüntetés idejére felfüggesztették a sztrájkolók társadalombiztosítását – írta a Népszava. A Magyar Állami Operaház tájékoztatása szerint „a hatályos törvények alapján nem tekinthető jogellenesnek, ha a sztrájk alatt a munkáltató szünetelteti az érintett dolgozók társadalombiztosítását”.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke korábban kijelentette, hogy az eljárás társadalombiztosítási csalás, közölve, hogy a tb-szüneteltetés gyakorlatilag jogsértő, és jelezte Főző Virágnak, az Operaház főigazgató-helyettesének, hogy az két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – írta a Népszava.

Az Operaház kijelentette, hogy az intézmény vezetése a minél előbbi megállapodásban érdekelt, és ehhez nem kíván etikátlan eszközökhöz folyamodni.

Sztrájk van az Operaházban

Az Operaház dolgozói 30 százalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. Az érdekvédelmi szervezetük szerint addig sztrájkolnak, ameddig nem teljesülnek a követeléseik – jelentette csütörtökön a Híradó:


Ókovács Szilveszter, az Állami Operaház főigazgatója pénteken a Reggeliben arról beszélt, hogy közeledtek az álláspontok a sztrájkoló dolgozók és a vezetőség között, de megállapodás még nem született. Beszélt a „büféügyről” is:


Nyitókép: A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház épülete 2023. december 18-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#operaház#magyar állami operaház#sztrájk#társadalombiztosítás

Címlapról ajánljuk