Baleset-bűnügy

Eddig 130 embert gyanúsítottak meg védettségi igazolványok hamisításával

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 13:03

Volt, aki korábbi élettársát és új párját jelentette fel, hogy hamis védettségi igazolványt használnak.

Már 130 embert hallgattak ki gyanúsítottként védettségi igazolványokkal kapcsolatos visszaélések miatt – közölte az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezetője.

Az MTI beszámolója szerint Szelei Pál elmondta, hogy több esetben 2-3 gyanúsított van, de van olyan eljárás is, amiben harminc. Voltak, akik megtagadták a vallomástételt, mások arról beszéltek, hogy külföldi utazás vagy munkavégzés miatt volt szükségük az igazolásra, de nem mondták el, hogyan jutottak a hamis okiratokhoz. 

A védettségi igazolásokkal kapcsolatos visszaélések miatt összesen 42 büntetőeljárás indult, ebből 18-ban a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést. Előfordult, hogy intézkedés közben került a rendőrök látókörébe egy-egy ügy, például határátlépéskor, vagy a repülőtéren mutattak be hamis iratokat. Egy fiatal ellen azért indult eljárás, mert egy vidéki moziba belépéskor mutatott hamis igazolványt.

Volt, aki egykori élettársát és annak új párját jelentette fel, hogy hamis védettségi igazolványt használnak. Orvosok is tettek feljelentést, mert a nevükkel és adataikkal visszaélve állítottak ki hamis igazolást. Egészségügyi dolgozók is érintettek az eljárásokban, esetükben vesztegetés, vesztegetés elfogadása, közokirat-hamisítás is előfordult.

Az NVSZ főosztályvezetője, Váradi Piroska elmondta, hogy a védettségi igazolványokról szóló kormányrendelet februári megjelenése óta sok bejelentés érkezett az NVSZ-hez arról, hogy a védőoltás felvétele nélkül akarnak egyesek védettségi igazoláshoz jutni. Többen jelentős, 30-150 ezer forint közötti összeget is hajlandók voltak fizetni azért, hogy illegálisan juthassanak igazoláshoz.

Találkoztak olyan üggyel, amikor egy háziorvosi asszisztense az orvos tudta nélkül, munkaidő után rendszeresen visszajárt a rendelőbe, az orvos jogosultságával belépett a rendszerbe és rögzítette a hamis oltási adatokat. Ő egy konkrét bűnözői csoport tagjaként tevékenykedett, amely több mint ezer hamis védettségi igazolást állított ki.

A főosztályvezető azt mondta, több egészségügyi dolgozó is a látókörükbe került, akik közt voltak, akik „meggyőződésből” követtek el bűncselekményt, mert nem értettek egyet a védőoltás szükségességével.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Róka László

#Baleset-bűnügy#koronavírus#védettségi igazolvány#hamisítás#csalás#Belföld

Címlapról ajánljuk