Videó

Videón a dinoszauruszkutatók Szent Grálja

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 11:26

„Minden idők legfontosabb fosszíliája” bizonyítja, hogy a madarak dinoszauruszok voltak. A tudósok úgy vélik, hogy minden madár – a parkban élő galamboktól az állatkerti pingvinekig – élő, lélegző dinoszauruszok, köszönhetően az Archaeopteryx nevű fosszília felfedezésének. 

A kutatások szerint az Archaeopteryxnek tollai, üreges csontjai, karmos szárnyai, ötven foga és hosszú csontos farka volt, így a legkorábbi ismert dinoszaurusz, amely madárnak is minősül. A szakértők szerint a madarak a dinoszauruszok egyetlen olyan csoportja, amely túlélte a tömeges kihalást.

Idén tavasszal az Illinois állambeli Chicagóban található Field Museum lesz azon kevés helyek egyike a Földön, ahol valódi Archaeopteryx-fosszíliát láthatunk.

Az Archaeopteryx minden idők legfontosabb fosszíliája. Ez a kirakós egy darabja a körülöttünk látható madarak evolúciójának megértéséhez

– mondta Jingmai O'Connor, a Field Museum fosszilis hüllőkkel foglalkozó társkurátora. 

Mindössze egy tucatnyi másik Archaeopteryx-mintát találtak eddig, a legtöbbjük Európában található. Az egyetlen másik Archaeopteryx az Egyesült Államokban a wyomingi Thermopolisban van. Az összes Archaeopteryx-példány egy dél-németországi lelőhelyről, a Solnhofeni mészkőből származik. Ezt a kövületet 1990-ben bányamunkások tárták fel, és azóta magángyűjtők kezében van.

A Field Museumba 2022 augusztusában érkezett a lelet. A kutatók azt mondják, hogy még mindig új felfedezéseket tesznek a fosszíliával kapcsolatban, annak ellenére, hogy azt már a kézhezvételét megelőzően alaposan tanulmányozták. A kövületet kedden mutatják be a nagyközönségnek.

#Videó#lelet#dinoszaurusz#madár#evolúció#fosszília#dino

Címlapról ajánljuk