Videó

Olyat fedezhettek fel a Galápagos-szigeteknél, mint még soha

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 10:01

Egy kutatócsoport az ecuadori Galápagos-szigetcsoport egyik szigeténél felfedezte a sima pörölycápák lehetséges szaporodóhelyét, ami nagyon ritka látványosságnak számít – közölte a nemzeti park csütörtökön kiadott közleményében. A cápaóvoda a sima pörölycápák első szaporodási helye lehet a Galápagos-szigeteken.

A sima pörölycápa egyike a kilenc ismert pörölycápafajnak. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió veszélyeztetett fajok listáján szerepel.

Egy Greenpeace-expedíció tudósai néhány hete bejárták a Galápagos-szigeteki tengeri rezervátumot, és a Galápagos-szigetek legnagyobb szigeténél, az Isabela-szigetnél észrevettek egy fiatal nőstény pörölyfejű cápát, és megjelölték. A kutatók továbbra is figyelemmel kísérik a cápát, hogy megerősítsék, szaporodási területen tartózkodott.

A Galápagos-szigetek egyedülálló élővilágukkal döntő szerepet játszottak Charles Darwin brit tudós evolúciós elméletének kidolgozásában. Számos, sehol máshol nem található fajnak ad otthont, köztük óriásteknősöknek, röpképtelen kormoránoknak és tengeri leguánoknak. Sokukat a kihalás veszélye fenyegeti.

#Videó#cápa#felfedezés#kutatók#galapagos-szigetek#óceán#veszélyeztetett

Címlapról ajánljuk