Külföld

Reuters: magyar képviselő is ott lesz Putyin beiktatási ceremóniáján

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 11:19

20 uniós tagállam fogja bojkottálni Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatását. Franciaország, Magyarország és Szlovákia képviselői várhatóan részt vesznek az eseményen. 

Noha az Egyesült Államok és az Európai Unió legtöbb országa várhatóan bojkottálni fogja Vlagyimir Putyin elnöki beiktatását az újabb hatéves ciklusra, Franciaország, Szlovákia és Magyarország küld képviselőket az eseményre – értesült a Reuters.

Hétfőn foglaltuk össze, mi várható május 7-én, kedden Moszkvában, ahol ünnepélyes keretek közt hivatalosan is beiktatják Oroszország elnökének Vlagyimir Putyint. Azt írtuk, az Ukrajna ellen több mint 800 napja folyó háború miatt várhatóan minden korábbinál kevesebb külföldi államfő és diplomáciai képviselő lesz jelen a Kremlben rendezett ceremónián.

A brit hírügynökség diplomáciai forrásai szerint 20 uniós tagállam fogja bojkottálni Putyin beiktatását, de várhatóan a maradék hét küld képviselőt az eseményre. Azt írják, a francia nagykövethez Magyarország és Szlovákia képviselői is csatlakoznak. 

A keddi beiktatás olyan szempontból érdekes diplomáciai játszma lesz, hogy mely országok képviselői lesznek jelen a ceremónián. Franciaország már korábban jelezte, hogy a moszkvai nagykövetük részt vesz az eseményen. Ezzel szemben Németország közölte, hogy nem küldenek semmilyen szintű képviselőt Moszkvába. Korábban az Egyesült Királyság és Kanada is bejelentette: bojkottálják az orosz elnök beiktatását.

Oroszország észak-nyugati szomszédai, a balti országok – Észtország, Litvánia, Lettország – szintén elzárkóztak még az ötlettől is, mondván semmilyen formában nem kívánják legitimálni Putyin posztszovjet rendszerét és az Ukrajnát megszálló hadigépezetét. Hasonlóképp nyilatkozott Csehország is, leszögezve, hogy nem lesznek jelen a moszkvai beiktatáson.

Putyin beiktatásával kapcsolatban korábban kérdéssel fordultunk Havasi Bertalanhoz, a miniszterelnök sajtófőnökéhez, illetve a kormányszóvivőkhöz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar kormány részéről lesz-e jelen valaki a keddi eseményen, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Alekszej Druzsinyin / pool. 

 

#Külföld#vlagyimir putyin#putyin#beiktatás#kormány#diplomata#bojkott#Reuters#kreml

Címlapról ajánljuk