Külföld

Megsemmisítette Harvey Weinstein nemi erőszakról szóló ítéletét a bíróság, újra kell tárgyalni az ügyet

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 16:37

Weinsteint még 2020-ban ítélték el nemi erőszakért.

Megsemmisítette Harvey Weinstein nemi erőszakról szóló bírósági ítéletét a New York állambéli fellebbviteli bíróság, mivel úgy találták, hogy a 2020-as ítéletet vezető tárgyaláson több szabálytalanság történt – például az, hogy olyan nők tanúvallomását is meghallgatták, akik nem voltak részei a konkrét büntetőügynek.

A döntést 4-3 arányban szavazták meg a fellebbviteli bíróság tagjai. Ez azt jelenti, hogy a több, súlyos sebet is feltépő ügyet újra kell tárgyalni az elejétől, a traumatizált áldozatoknak pedig ismét a tanúk padján kell beszámolniuk az őket ért nemi erőszakról, zaklatásról, írja a Sky News.

A korábbi hollywoodi mogul viszont börtönben marad, mivel 2022-ben Los Angelesben is elítélték egy másik nemi erőszakról szóló ügyben. Ezért 16 évet, míg a New Yorkban tárgyalt ügy miatt 23 év börtönt kapott.

A producert többek között Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Lupita Nyong'o és Ashley Judd színésznők is zaklatással vádolták, Asia Argento és Rose McGowan pedig mások mellett nemi erőszakkal is. Weinstein később belátta, hogy magatartása „sok fájdalmat” okozott, azonban fenntartotta ártatlanságát. Az ellene hozott vádak indították el a #MeToo mozgalmat, amely 2017-től kezdve komoly kulturális mérföldkővé vált, és célkeresztbe tette a gazdag, hatalmas férfiak sokszor következmények nélküli zaklató magatartását Hollywoodban.

A New Yorkban hozott, 23 éves ítéletről az alábbi riportban számolt be az RTL Híradó:


A Los Angelesben születettről készült riportot pedig alább lehet megnézni:


Nyitókép: MTI / EPA / Justin Lane

#Külföld#harvey weinstein#ítélet#new york#megsemmisítés#tárgyalás#zaklatás#metoo

Címlapról ajánljuk