Külföld

Meghalt az „utolsó keresztapa”, Olaszország egykori rettegett maffiafőnöke

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 8:20

Matteo Messina Denaro, Olaszország egykori rettegett maffiafőnökét januárban fogtak el, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől. Rákbetegsége miatt egészsége súlyosan megromlott, a múlt héten pedig visszafordíthatatlan kómába esett.

Hatvanegy éves korában meghalt Matteo Messina Denaro, a szicíliai maffia egykori rettegett főnöke, akit januárban fogtak el, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől – jelentette az ANSA olasz hírügynökség hétfőn.

Mint arról beszámoltunk, Denaro a múlt héten visszafordíthatatlan kómába esett, és orvosai szerint nem volt esély arra, hogy felépüljön. Olaszország legkeresettebb maffiafőnökét januárban fogták el, és júliusban ítélték jogerősen életfogytig tartó börtönre több tucat gyilkosság és több pokolgépes merénylet miatt. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bírók meggyilkolásához is.

Az MTI arról ír, hogy az olasz sajtó által „az utolsó keresztapaként” is emlegetett Denaro első gyilkosságát alig 18 évesen követte el, egyszer pedig azt mondta:

annyi embert ölt meg, hogy egy temetőt is megtölthetne áldozataival.

Ő a felelős Giuseppe Di Matteo, egy maffiózóból lett állami tanú 12 éves fiának megöléséért, akit 1996-ban megfojtottak és savban feloldottak. A 30 éve szökésben lévő Denarót akkor fogták el, amikor épp egy palermói klinikára igyekezett, ahol vastagbélrákkal kezelték. Denaro mostanáig a L'Aquila kórház börtönosztályán feküdt, pénteken saját kérésére lekapcsolták az őt életben tartó gépekről.


Nyitókép: Carabinieri via Getty Images

 

#Külföld#olasz maffia#maffiafőnök#matteo messina denaro#meghalt

Címlapról ajánljuk