Híradó

20 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, ma csak azért volt uniós zászló a Parlamenten, mert a Momentum kitűzte

Kéri BarnaKéri Barna

2024. május 1. 18:59

Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 20. évfordulóján újra uniós zászló lobogott a Parlament épületén. A zászlót azonban nem a fideszes házelnök, hanem a Momentum képviselői rakták ki. A DK, az MSZP és a Párbeszéd közös majálisán Dobrev Klára arról beszélt: meg kell védeni a csatlakozást, mert a kormány ki akarja vezetni az országot az unióból. A Fidesz szerint viszont a 20 évvel ezelőtt nem ez volt a megállapodás az unióval.

Tűzijátékkal ünnepelt Magyarország. Medgyessy Péter gongütésekkel jelezte: 2004 május elsején az ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az akkori miniszterelnök az ellenfeleinek is megköszönte, hogy dolgoztak az ügyért.

Mindannyian akartuk, örüljünk együtt, ünnepeljünk együtt, legyen sikeres évszázada Magyarországnak

– mondta akkor.

Húsz ével később, 2024 május elsején csak azért volt ismét uniós lobogó a magyar Parlament épületén, mert a Momentum képviselői kilógattak egy húszméteres csillagos zászlót az egyik ablakból.

A DK majálisán Dobrev Klára, a párt EP-listavezetője arról beszélt: a kormány Európa helyett ismét Keletre vinné Magyarországot.

Húsz évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy kész, vége, megérkeztünk, nincs visszaút. És döbbenten kell rájönnünk 20 évvel később, hogy de igen. Ha nem vigyázunk, akkor lehet visszaút. Ha nem vigyázunk, akkor ismét kirángatnak minket az európai népek családjából

– emlékeztetett Dobrev Klára.

Karácsony Gergely főpolgámester arról beszélt: az unió sem tökéletes, mert nem elég erős a magyar kormány megfékezéséhez.

Egy parazita állam soha nem fogja jól használni az európai uniós forrásokat. Egy parazita állam elszipolyozza azokat az erőket, amit ez a közösség adott Magyarországnak. Ezek a pénzek hiányoznak a magyar oktatásból, a magyar egészségügyből

– mondta.

Magyar Péter országjárásának devecseri állomásán is téma volt a húsz éves évforduló.

20 év alatt az Európai Uniótól mintegy 40 ezer milliárd forint támogatás érkezett, ez, ha 20 ezreseket egymás mellé teszünk, pontosan elér a Holdig. Egyébként kétszer annyi pénz, amennyiből a második világháború után a porig bombázott Németországot újraépítették

– emlékezetett a Tisza Párt elnöke.

A kérdésünkre, hogy a Fidesz ünnepel-e a csatlakozás 20. évfordulóján, a párt kommunikációs igazgatójának parlamenti felszólalását küldték el.  

20 évvel ezelőtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és nem ebben állapodtunk meg. Abban állapodtunk meg anno, hogy egymást tisztelni fogjuk

– hangzott el Menczer Tamástól.

 

#Híradó#Videó#Belföld#Európa#európai unió#csatlakozás#20 év#magyar péter#dobrev klára#karácsony gergely#momentum

Címlapról ajánljuk