Híradó

Ritka magas részvételre számítanak az EP-választáson – Magyar Péter is megdobhatja a számokat

Major EszterMajor Eszter

2024. április 22. 18:03

50 százalék feletti részvételre számít június 9-én a Választási Földrajz szakértője, főleg a kisebb településeken lehet magasabb a részvétel a szokásosnál. Kovalcsik Tamás szerint az EP- és az önkormányzati választás eddig két különböző választói réteget szólított meg, ez most keveredik. A másik ok, ami befolyásolhatja a részvételt: Magyar Péter színrelépése. A Political Capital elemzője szerint a mostani választás az ellenzéki szavazókat hozhatja zavarba.

Idén júniusban nem egy, hanem több boríték vár a szavazókra, miután 2022 nyarán a kormánypártok javaslatára a parlament költséghatékonyságra hivatkozva megszavazta, hogy egyszerre tartsák az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Ezzel körülbelül tízmilliárd forint spórolható meg a kormánypártok akkori elképzelése szerint.

Az ellenzéki pártok ellenezték ezt a lépést, mert úgy látták, ez megnehezíti az indulásukat, és visszaélésekre is lehetőséget ad.

Minden egyszerre lesz

A szavazófülkékben két hónap múlva egyszerre kell polgármesterekre, helyi képviselőkre, fővárosi és megyei listákra, valamint EP-listákra voksolni. László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint ez az ellenzéki oldalon okozhat zavart, ott ugyanis sokkal lazább a párthűség, illetve a pártokhoz való kötődés.

Elképzelhető, hogy behúzzák az x-et az egyik formációra a listán, azt gondolván, hogy ilyenből úgyis csak egy van, aztán lapozgatnak tovább, és egyszer csak megjelenik ott még egy listás szavazólap


– vetítette előre az elemző a Híradónak. Hozzátette, szerinte jobb erre előre felkészülni, hogy lesz egy megyei közgyűlési vagy fővárosi közgyűlési szavazólap, és van mellette egy európai parlamenti is.

Példátlanul magas lehet a részvétel az EP választáson
A Political Capital választási szakértője szerint az ellenzéknél sokkal lazább a párthűség vagy a pártokhoz való kötődés.


Kovalcsik Tamás, a Választási földrajz Facebook-oldal szakértője azt mondja: a kettős szavazás a részvételi arányokon is változtat: a két különböző választás ugyanis eddig különböző csoportokat szólított meg.

Szerinte az EP-választás inkább a nagyvárosokban eredményez magasabb választási részvételt, a kisebb településeken nagyon keveseket vonz – csak minden harmadik választópolgár megy el. Ezzel szemben azonban 

az önkormányzati választáson az ezer fő alatti településeken, 57 százalék fölött szokott lenni a részvételi arány.

A szakértő azt is elmondta, az európai parlamenti választásokon 2014-ben például 29 százalékos volt a részvétel. Szerinte ezt az új rendszer bőven felhúzhatja 50 százalékra. Ez főleg a kisebb településeket érinti, hiszen a legnagyobb különbség ezeken a településeken látszik a két választásnak a választástípusban, tette hozzá.

Kovalcsik Tamás szerint a választási kedvet Magyar Péter megjelenése is befolyásolhatja, ami a választási eredményekben is okozhat majd meglepetést.

 

#Híradó#Videó#ep-választás#önkormányzati választás#részvétel#választási földrajz#top hírek#politika#Európa

Címlapról ajánljuk