Gazdaság

Sebességbe kapcsolt a magyar gazdaság

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 30. 9:30

A Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott számai szerint a múlt évi stagnáláshoz képest kissé javultak a magyar gazdaság teljesítménymutatói. Nagy Márton miniszter gyorsan be is jelentette: „Idén újraindul a gazdaság!”, és 2025-re 4,1 százalékos GDP-növekedést ígért.

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

A tájékoztatás szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2024 I. negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának értékét. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járult hozzá.

A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése

– közölte a KSH.

A vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22, a külföldivendég-éjszakáké 27 százalékkal emelkedett. 2024. január-márciusban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák 15, a külföldiek 21 százalékkal haladták meg a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakit.

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1 százalék). A belföldi értékesítés árai 5,2, az exportértékesítéséi 1,9 százalékkal estek.

Nagy Márton: Idén újraindul a gazdaság!

A KSH gyorstájékoztatóinak megjelenése után nem sokkal közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium. Eszerint

a kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsolva tovább emelje a gazdasági növekedést. Ez a szándék határozta meg a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit és ez tükröződik vissza a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiban is. Kijelenthető, hogy 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság.

A minisztérium szerint éves alapon nézve 

a magyar gazdasági bővülés kedvezőbb, mint a belga, a francia, az ír, a lett és a svéd növekedés.

A közlemény úgy fogalmaz, „a gazdasági adatok rávilágítanak, hogy a dinamikus gazdasági növekedés és az újraindítás öt feltételéből négy már teljesült, azaz valóban elkezdődött a növekedés fokozatos újraindítása”. Ez a négy feltétel:

  1. A fogyasztásban megkezdődött a helyreállás és az óvatossági motívum is oldódik: ezt tükrözi, hogy a kiskereskedelmi forgalom 13 hónap után ismét növekedett az idei első két hónapban, továbbá a turizmus teljesítménye is kiugró.
  2. A beruházások fokozatosan dinamikusabbá válnak: ezt jelzi, hogy az építőipar az első két hónapban 9,5 százalékos növekedést érve el, ami negyedéves és éves alapon is érdemben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez.
  3. A munkaerőtartalék aktivizálódik, egyre több korábban inaktív jelenik meg a munkaerőpiacon: a 15-64 éves korosztályon belül a gazdaságilag aktívak száma közel 60 ezer fővel bővült, ennek köszönhetően az aktivitási arány egy év alatt 77,5 százalékról 78,4 százalékra emelkedett.
  4. A hitelezés élénkülésére utal, hogy a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott új hitelek szerződéses összege is két számjegyű bővülést mutatott 2024 első két hónapjában.

Nagy Márton szerint azonban a magasabb növekedési fokozat eléréséhez ötödik tényezőként a magyar export magas dinamikáját fenn kell tartani. Ezt azonban szerinte hátráltatja a háború és a külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése. Az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya.

Ha véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz. Ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Gazdaság#központi statisztikai hivatal#gazdasági növekedés#nemzetgazdasági minisztérium#Nagy Márton

Címlapról ajánljuk