EUEurópa

A kereszténydemokraták sem javasolják, hogy Magyarország megkapja a befagyasztott uniós pénzeket

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 9:44

Az Európai Parlament négy frakciója szerint az Európai Bizottságnak várnia kell a zárolt uniós támogatások felszabadításával.

A Népszava cikke szerint négy az EP négy frakciója elégedetlen a magyar igazságügyi reformmal, ezért az Európai Bizottságnak azt javasolják, hogy ne szabadítsák fel a befagyasztott forrásokat.

A magyar igazságügyi rendszer függetlenségét biztosító reformok még teljeskörű végrehajtásuk esetén is elégtelenek, ezért több időre van szükség az értékelésükhöz. Az ellenőrzést végző Európai Bizottságnak (EB) várnia kell a zárolt uniós támogatások felszabadításával

– ezt a véleményt fogalmazták meg hétfői sajtótájékoztatójukon az Európai Parlamentnek (EP) a magyarországi jogállamisági helyzettel aktívan foglalkozó képviselői.


Az indoklásukban bemutattak egy tanulmányt is, amely kitér a négy elemből álló igazságszolgáltatási reform általános hiányosságaira is. Az egyik gond például az, hogy a Kúria jelenlegi elnöke akár korlátlan ideig megtarthatja a posztját, ha nem sikerül kétharmados többséget találni utódjának az újraválasztásához.

Az EP négy nagy frakciójának, a kereszténydemokrata EPP, a szociáldemokrata S&D, liberális Renew és a Zöldek, véleményét mondták el a hétfői sajtótájékoztatón. A tárgyalások kapcsán Navracsics Tibor, eu-s pénzekért felelős miniszter korábban RTL Híradójának azt mondta, hogy novemberre szeretné befejezni a tárgyalásokat:


Nyitókép: Julien Warnand / MTI / EPA

A tartalom az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európai Parlament kommunikációs támogatási programja keretében készült. Az Európai Parlament nem vett részt annak előkészítésében, és nem felelős az abban kifejtett információkért vagy véleményekért, ezekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a kiadók vagy a műsorszolgáltatók felelősek a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően. Az Európai Parlament nem vonható felelősségre a tartalomból esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért.

 

#Európa#európai unió#európai bizottság#forrás#támogatás#felszabadítás#EU-s pénzek

Címlapról ajánljuk