Életmód

Ez mind mikromegcsalás – így vedd észre magadon, hogy te is csinálod

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 6. 20:32

Az utóbbi években – nagy részben az internetnek, a közösségi médiának is köszönhetően – új fogalommal ismertették meg a világot a párkapcsolati tanácsadók. Mikromegcsalás sok pár életében előfordul, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy érdemes odafigyelni rá, mert ha gyakorivá válik, akkor az nagyobb gondokat vetíthet előre.

A mikromegcsalás (angolul: micro-cheating) kifejezés a bizalom kis mértékű sérülésére utal egy kapcsolatban, ami azonban nem lép át fizikai megcsalásba.

A mikrocsalás apró kis cselekményei szubjektívek, ezért elég nehéz köztük eligazodni. De ha egyre gyakrabban és következetesen előfordulnak, az nagyobb párkapcsolati krízist jelezhet előre, írja a Psychology Today.

A mikrocsalás olyan viselkedést jelent, amely megkérdőjelezi a partner iránti érzelmi vagy fizikai elkötelezettséget. Például mikromegcsalásnak számíthat, ha valaki otthon hagyja a jegygyűrűjét, amikor egyedül megy szórakozni a barátaival. Vagy titokban csetelget exével az neten. Rendszeresen SMS-eket küld valakinek, akit vonzónak talál. Online kapcsolatban áll valakivel, akiben jobban megbízik mint a parnerében, pedig nem is találkozik vele találkozik személyesen.

Milyen viselkedésformákat lehet mikromegcsalásnak tekinteni?

Az ilyen viselkedésformák egy párkapcsolatban erkölcsileg szürke zónába eshetnek. Gyakran nehéz is azonosítani ezeket, szembesíteni velük egymást és megvitatni őket. A mikrocsalás többnyire szubjektív, olyan viselkedés, amit az egyik fél mikrocsalásként jellemezhet, de a másik szerint semmi gond vele.

  • Ha volt partnerével olyan módon kommunikál, hogy jelenlegi partnere ettől kényelmetlenül érzi magát.
  • Flörtölni vagy túlfűtött, szexuálisan stimuláló játékokat űzni valaki mással.
  • Eltitkolni mások elől a jelenlegi kapcsolatot, főleg ha az a valaki más érdeklődést tanúsít.
  • Mások szexuális közeledésének engedélyezése, sőt bátorítása.
  • Titokban kommunikálni egy volt partnerrel.
  • Másoknak ajándékokat vagy pénzt adni.
  • Érzelmi támogatást keresni a kapcsolaton kívül, másban jobban megbízni.
  • Társkereső oldalon regisztrálni.

Mik a mikromegcsalás fő tünetei?

Mint már említettük, a mikromegcsalás meghatározása szubjektív, és az egyes pároktól és a párkapcsolati elvárásaiktól függ, hogy mit tekintenek annak. Néhány alapvető jellegzetesség segíthet a mikrocsalás néhány általánosabb formáját felismerni:

  • partnerünk megpróbálja következetesen eltitkolni a másokkal való interakcióit,
  • partnerünk gyakran valaki mást részesít előnyben velünk szemben,
  • partnerünk túlzottan védekezővé válik, ha erről a másik személyről kérdezzük,
  • partnerünk viselkedése nagy és megmagyarázhatatlan változáson ment keresztül.

Mik a mikromegcsalás igazán figyelmeztető jelei?

A mikromegcsalás legfőbb figyelmeztető jele, ha 

folyamatosan kis titkok derülnek ki a partnerünkről. 

Például, ha kiderül, hogy partnere néhány hete egy vonzó munkatársával ebédelt, és ezt nem mondta el, az valószínűleg még nem ad okot aggodalomra, de ha egyre gyakrabban megtörténik, a bizalom meginoghat. Ha az tűnik fel, hogy a partnere gyakran SMS-ezik, csetel, flörtöl másokkal, ha ezeket igyekszik eltitkolni, és korábban is csalt már meg, akkor érdemes átgondolni, meg lehet-e bízni benne.

Navigálás a kapcsolatokban

Érzelmi hűtlenségről beszélünk, ha valaki bensőséges viszonyban van valaki mással a kapcsolatán kívül. A mikromegcsaláshoz hasonlóan ez sem jár feltétlenül fizikai megcsalással. Érzelmi kapcsolatok spektrumot képeznek, onnan kezdve, hogy gyakran ebédelnek együtt, aminek során kibeszélik állandó partnereiket, odáig hogy kimondják: „szeretlek”.

Nem könnyű a mikromegcsalások közt eligazodni egy kapcsolatban. Néhány dolog, amit mikromegcsalásnak tartanak, viszonylag normális viselkedésnek számíthat még egy tartós kapcsolatban is.

Az, hogy párkapcsolatban élünk, nem jelenti azt, hogy az emberek nem reagálnak mások figyelmére, és ez természetes is. A mikromegcsalás is egy spektrumon történik, amin vannak események, amik bagatellnek számítanak, míg más viselkedésformák már aggodalomra adhatnak okot.

Mi az a mikromegcsalás? Mik a jelei? Hogyan vedd észre magadon, hogy te is csinálod?
Fotó: "Couple" by wyatt fisher 321 is licensed under CC BY-SA 2.0.

Tekintettel arra, hogy ezek megítélése nagyon szubjektív, hasznos, ha időben megbeszéljük partnerünkkel a még megengedhető és a már nem tolerálható dolgokat.

Hogyan akadályozható meg a mikromegcsalás?

A párok leginkább úgy kerülhetik el a bizalomvesztést, ha megbeszélik és megtárgyalják kapcsolatuk feltételeit, mind a kapcsolat kezdetén, mind pedig a kapcsolat alakulása során. Például hogy szabad-e flörtölni másokkal? Alkalmanként vacsorázik egy exével? Van kapcsolata valakivel az Instagramon, akivel soha nem fognak találkozni? Esetleg kiberszexel valakivel a kapcsolatokun kívül, de soha nem találkoznak? Az emberek gyakran eltérő elvárásokkal lépnek kapcsolatba, és ezek közös megbeszélése mindkét partner számára fontos.

Hogyan kezeljük, ha felmerül a mikromegcsalás gyanúja?

Először is kérdezzük meg magunktól: mennyire fontos ez az információ? Adott-e a partnerem már korábban okot arra, hogy kételkedjek a hűségében? Vannak-e nekem hasonló titkaim őelőtte? Mi lehetett az oka annak, hogy ezeket az információkat titokban tartotta előttem?

Miután időt szakítottunk a helyzet felmérésére, mondjuk el partnerünknek, hogy zavar, bosszant, aggaszt a dolog. Mutassunk érdeklődést, és ne támadjuk le egyből a másikat. Engedjük, hogy válaszoljon, és legyünk nyitottak az ő mondandójára. Mindez több további beszélgetést, vagy egy párterapeuta későbbi bevonását is jelentheti.

Szabad partnerünk telefonját vagy a közösségi oldalait ellenőrizni?

Manapság a hűtlenségre és a mikromegcsalásokra is leggyakrabban digitálisan derül fény, így ha valaki aggódik, természetes, hogy csekkolni akarja partnere telefonját vagy közösségi profiljait, az appokat, amiket használ. Az effajta megfigyelés azonban nem a legjobb megközelítés, mert további bizalmatlansághoz és a kapcsolat végleges megromlásához vezethet. Ha valaki azt gyanítja, hogy partnere etikátlanul viselkedik vele, a legjobb, ha ezt közvetlenül megbeszéli vele.

Nyitókép: "Couple" by wyatt fisher 321 is licensed under CC BY-SA 2.0 .

 

#Életmód#család#párkapcsolat#mikromegcsalás#szerelem#megcsalás#internet

Címlapról ajánljuk