Életmód

100 évig élnek egy rejtett völgy lakói – ez az 5 titkuk van

rtl.hurtl.hu

2024. április 21. 5:10

Talán az a rejtély nyitja, hogy el kell vonulni a civilizációtól? Ennél konkrétabb magyarázat is van.

A Pakisztán hegyvidékei közt rejtőző, ritkán lakott Hunza-völgyben mintha nem működnének a biológia és az öregedés szabályai: már több tanulmány is kimutatta, hogy a főleg burusó és wakhi népcsoportok által lakott völgyben a születéskor várható életkor 100 év körül mozog. Szinte érintetlen területről van szó: a kemény telek miatt évről évről hónapokon át nem is találkozhatnak kívülállókkal.

A helyiek lényegében törzsi környezetben élnek: nincs városi struktúra, és az egészségügyi intézmények se modernek: gyakorlatilag ugyanolyan életmódot folytatnak a helyiek, mint az elmúlt több száz évben. Mi a titka akkor a Hunza-völgyben várható hosszú élettartamnak?

Nemrég a CNBC szerzője – akinek a férje is a Hunza-völgyből származik – avatta be az olvasókat a lehetséges életmódbéli okokba, amik miatt ilyen hosszú ideig élhetnek az ottaniak. Érdemes megfontolni az alábbi öt szokást, amelynek többen a hosszú, egészséges életet tulajdonítják.

A rejtett völgy, amelynek lakói 100 évig élnek – ezt az öt titkot ismerik
Fotó: Muhammed Semih Ugurlu / Anadolu Agency via Getty Images

1) Barackot enni barackkal

Rengeteg a barackfa a térségben, és a helyiek a magját, valamint az olaját is elfogyasztják. Azt már korábban bizonyította több tanulmány is, hogy a barackmag segíthet a rák elleni harcban, és a gyulladások csökkentésében is.

2) Folyamatos testmozgás

A térségben gyakran látni még nyolcvanas éveikben lévő öregeket is tenni-venni, sürögni-forogni. A Hunza-völgyben ritka, hogy teljesen nyugdíjba menjen valaki: még a vének is vigyáznak bárányokra, szednek fát, és elvégeznek minden olyan házimunkát, amelyhez nem kell különösebb erőfeszítés. Gyakran látni sportoló időseket is.

3) Gleccservizet inni

A „Hunza-vizet”, vagyis a térséget körülölelő gleccserekben keletkező sötét folyadékot a tudósok is előszeretettel tanulmányozzák, ugyanis a természetesen lecsorgó ásványvízben számos olyan nyomelem és ásványi anyag rejlik, amely jót tesz az egészségnek.

4) Kerülni a feldolgozott ételeket

A Hunza-völgyben szinte ismeretlen a bolt fogalma, errefelé saját maguk által termelt zöldségeket, húst fogyasztanak. A spenót különösen népszerű, ám majdnem az összes háztartásnak saját zöldségeskertje van, így mindenki mindig pontosan tudja, milyen étel jut a testébe.

5) Odafigyelnek egymásra

Persze a hely sajátosságait nem tudnák annyira kihasználni az itt élők, ha nem törődnének egymással. Itt nincsnek nyugdíjasotthonok, az idősek aktív tagjai a társadalomnak, a fiatalok pedig vigyáznak rájuk, és folyamatosan segítik egymást.

A rejtett völgy, amelynek lakói 100 évig élnek – ezt az öt titkot ismerik
Fotó: Muhammed Semih Ugurlu / Anadolu Agency via Getty Images

Nyitókép: Muhammed Semih Ugurlu / Anadolu Agency via Getty Images

#Életmód#idős#pakisztán#civilizáció#barack#öreg#élet#hosszú élet#testmozgás#étel#egészség#közösség#öregedés

Címlapról ajánljuk