Cápák között

Kockázatazonosítási kisokos (x)

Fizetett tartalomFizetett tartalom

2024. február 9. 10:19

Amennyiben tudatosan szeretné vezetni a cégét és sikerre vinni, akkor nem elég, hogy a megérzéseire hagyatkozzon csak. A pontos tervezés elengedhetetlen része a kockázatmenedzselés. Most pontokba szedtük azokat az alapvetéseket, amelyeket mindenképpen meg kell tennie, ha cége jövőjét biztos kezekben akarja tudni.

Mi jöhet még?

A kockázat lényege, hogy a dolgok nem biztos, hogy úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. Az első lépés a tudatos vállalatirányítás felé, ha számba vesszük, mi akadályozhatja céljaink elérését. A kockázatok azonosítása nem történhet rutinból, alapos elmélyülést igényel. Érdemes bevonni minden érintett munkatársat, minden tapasztalat, információ fontos lehet.

Kockázatazonosítási kisokos (x)

Mindenre gondoltam, csak erre nem!

Sok vezető biztos abban, hogy mindent tud a cégéről, az adott folyamatról vagy a környezetéről. Gyakran éppen a hamis bizonyosságból következnek a legnagyobb káresemények. Ha azt gondoljuk, mindenre felkészültünk, fegyvertelenül érhetnek váratlan események. A kockázatok felmérésénél törekednünk kell a teljeskörűségre.

Fluktuáció: kockázat, probléma vagy következmény?

Fogalmazzunk pontosan!

Könnyű eltévedni a kockázatok azonosítása közben. Sokan kockázatnak tekintik például a fluktuációt. Valóban: egy feladat elvégzése során a cserélődő kollégák miatt lehet, hogy késve vagy hibásan teljesítünk, de a megoldást a kiváltó okoknál érdemes keresni. Miért is állnak fel a munkatársak? Bérezési, vezetési vagy munkaerőpiaci problémákkal állok szemben? A kulcsembereimet meg tudom tartani?  Könnyen vagy nehezen tudom pótolni a kieső munkaerőt?  A kockázatok pontatlan azonosításával, általános megfogalmazásokkal semmivel sem jutottunk közelebb ahhoz, hogy megtaláljuk a lehetséges károkat mérséklő, szükséges intézkedéseket.

Kockázatazonosítási kisokos (x)

Mi és miért romolhat el? Mi a tennivalónk?

A kockázatok felmérésének több célja is van. Egyrészt kutatjuk, milyen akadályokba ütközhetünk, másrészt keressük a legjobb választ a lehetséges bekövetkezésekre. Tudomásul vesszük és elfogadjuk? Csökkentjük a bekövetkezés hatását vagy valószínűségét? Megosztjuk a kockázatot másokkal? Esetleg elkerüljük, az adott tevékenység beszüntetésével? Ennek eldöntéséhez minden egyes kockázat alapos elemzésére van szükség.

A Kockázatok.hu egy olyan egyedülálló webapplikáció, ami komplex módon sokszorozza meg a felhasználók kockázatkezelési szakértelmét. A kockázatok tűpontos megnevezése mellett felsorolja a lehetséges kiváltó okokat, és bemutatja a várható következményeket is. Ezek az információk azonosítják egyértelműen az egyes kockázatokat, így – az értékelést követően – már eldönthető, hogy kell-e intézkedéseket hoznunk vállalkozásunk biztonsága érdekében.

Miskolczi Tamás
ETK Szolgáltató zRt, Kockázatok.hu

 

#Cápák között#rtl#üzlet#kisokos#tipp#tanács#kockázat

Címlapról ajánljuk