Cápák között

Clary's gin&tonic (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 13:00

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 1. adásából Czomba Bianka és Beliczay Zsolt.

Miért döntött úgy, hogy vállalkozni kezd? Nem félt a bizonytalanságtól?

Ez nem egy tervezett döntés volt. Ahogy életünkben már nem egyszer, alkalmazkodnunk kellett egy, a Covid által okozott helyzethez. A döntés egyszerű volt, vagy kézbe vesszük a céget, vagy 5 év munkája úszik el, és esélyünk sem lesz megvalósítani a nagy álmunkat. 

Mi volt a legnagyobb sikerélménye idáig?

2016 óta dolgozunk a cégnél, azóta számos sikert élhettünk meg, közel 400 díjat nyertek a pálinkáink. 4 alkalommal voltunk a TOP3-ban az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen, a Carly’s gin&tonic termékcsalád sikerrel szerepelt a Hungaricool termékversenyen, amely segítségével országos ismertségre tettünk szert. Talán még ezeknél is nagyobb sikernek tekintjük a Cápák között-ben átélt élményeinket, főleg azt, hogy sikeresen szerepeltünk, és egy kiváló üzletemberrel kezdhetjük meg a közös munkát, aki nagy lehetőséget lát bennünk.


Mi volt a legnagyobb kudarcélménye idáig?

Ahogy más vállalkozók esetén, így nálunk is bőven akadt ezekből. Kezdve azzal, amikor 2019-ben a NETA bevezetésével megkezdődött a pálinka ágazat lejtmenete, erre jött rá a Covid, amikor az éttermek összesen több mint fél évig zárva voltak, majd jött az energiaválság, majd a rekord magas infláció okozta költségnövekedés és fogyasztás visszaesés. Bár ezek mind olyan külső tényezők, amikre nem volt ráhatásunk, mi ezt mégis kudarcnak éltük meg, hiszen folyamatosan egyre nehezebb helyzetbe kerültünk. De jellemző ránk, hogy sohasem adjuk fel, és minden kudarcélményben azt keressük, hogyan fordíthatjuk azt az előnyünkre.

Ha újrakezdhetné, lenne olyan döntése, amit megváltoztatna? Ha igen, melyek azok?

2022 végéig azt mondtam, ha újra kezdhetném 2016-ban a jelenlegi tudásunkkal, valószínűleg bele sem vágnánk. Sokan azt gondolják, hogy ezt viccből mondom, de tényleg így volt. Nagyon sok áldozatot kellett hoznunk, rengeteg lemondással járt, és 2022 végéig nem látszódott, hogy ennek volt értelme.2023 viszont vízválasztó év volt, amely végre meghozta azokat az eredményeket, sikereket, amikre vártunk. A kérdésre válaszolva, pedig azt tudom mondani, hogy megkérném feleségemet, hogy hamarabb, mondjuk évekkel ezelőtt jusson eszébe a Carly’s gin&tonic ötlete, és akkor már régen nem itt tartanánk.

El tudja különíteni a munkát a magánélettől?

Ez sajnos egyáltalán nem megy. A feleségemmel ketten közel 8 éve vagyunk a cégnél, lassan 3 éve vagyunk tulajdonosok és minden napunk erről szól. Kevés olyan időszak van egy napon belül is, amikor éppen nem erről beszélünk. De nagyon hálás vagyok neki, mert az együttműködésünk kiváló. Jól tudunk egymáshoz alkalmazkodni, és remek meglátásai vannak, amire nekem nagy szükségem van. Bízunk benne, hogy néhány év munkával eljutunk arra a szintre, hogy talán nem 0-24-ben erről fog szólni az életünk, de ennek nem most van itt az ideje.

Inkább támogatták az ismerősei, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

A legnagyobb támogatók a szüleim, a családom, a feleségem családja, testvérem és a barátaink, akik mindig bátorítottak és támogattak minket. Tudunk velük beszélni az öröm pillanatairól, amikor szép sikereket élünk meg, és persze akkor is nyitottak, amikor nehézségekkel kell megküzdenünk. Nagyon hálásak vagyunk nekik, mert a támogatásuk nélkül biztosan nem lennénk itt.


Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeit?

A pénzügyek terén én nagyon tervező típus vagyok, szigorúan elkülönítve működik a családi- és a vállalati „kassza”. Ez persze nem jelentette azt, hogy ha bármikor az elmúlt években forrást kellett juttatni a vállalkozás számára, akkor ne lettem volna kész kockázatot vállalni, mert e nélkül a hajlandóság nélkül az ember bele se vágjon a vállalkozásba.Persze teljesen más világ egy 100 millió fölötti árbevétellel rendelkező és 9 főt alkalmazó cég pénzügyeinek megtervezése, működtetése, valamint egy családi háztartás pénzügyeinek követése. Mindkettőt igyekszem a legprecízebben végezni.

Ha ez nem sikerült volna, van következő terve?

Néhány éve az egyik közösségi platformra feltöltött videóban az a gondolat jött velem szemben, hogy mindaddig, amíg van B terved, nem koncentrálsz kellően arra, amit éppen csinálsz. Nem szó szerint így hangzott el, de ez volt a dolog lényege. Úgyhogy jelen pillanatban nincs B tervünk. Az a célunk, hogy a Carly’s termékcsaládot országosan ismertté tegyünk. Ezen keresztül szeretnénk, ha a Zimek pálinka termékcsaládot is megismernék a fogyasztók, ha pedig 2-3 éven belül már exportpiacokon is meg tudunk jelenni, akkor nagyon boldogok leszünk.

 

#Cápák között#rtl#különdíj#Raiffeisen Bank#clary's gin-tonic

Címlapról ajánljuk