Cápák között

Lakatos István: Mindig próbálok szemezni a vállalkozókkal, a tekintet nagyon fontos

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 7:38

Sosem volt még arra példa a Cápák között történetében, hogy egy nagyhal a befektetés mellé munkát is ajánl a vállalkozóknak. Az otthoni takaróként is funkcionáló pulóvereket megálmodó testvérek az rtl.hu-nak beszéltek a PulóWear nevű vállalkozásukról, Lakatos István pedig arról, miért előbbre való számára, hogy meglegyen a kémia a vállalkozókkal, mint maga a termék.    

Honnan jött a PulóWear ötlete?  

Mráz Marcell: Valójában az volt az elsődleges célunk, hogy keressünk egy olyan terméket, amit Magyarországon még kevésbé ismernek az emberek, vagy esetleg nem elérhető.

Mráz Márk: Pontosan. Tudtuk jól, hogy van már itthon hasonló termék, de egyik sem prémium minőségű. Éppen ezért kerestünk egy külföldi gyártót, aki ezt számunkra a lehető legjobb minőségben le tudja gyártani.

Milyen nehézségekkel birkóztatok meg a vállalkozásotok kezdetén?

Márk: Az volt számunkra a legnehezebb, hogy minden folyamatot nekünk kellett megtervezni és felépíteni. Mivel előzőleg már volt tapasztalatunk a munka világában, és a korábbi vállalkozási ötleteinkből is merítettünk ihletett, a PulóWeart két-három héten belül sikerült megvalósítani. A legnehezebb egyértelműen a legmegfelelőbb minőségű termék megtalálása volt.

Marcell: Én nem nevezném ezeket nehézségeknek. Jobban szeretek erre úgy tekinteni, mint egy kihívásra, vagy egy megoldandó feladatra. Úgy érzem, ez a hozzáállás is sikeresebbé tesz minket. Ahogy Márk is mondta, a legfőbb feladat a legjobb termék kiválasztása volt, és szerencsére sikeresen megoldottuk ezt is.


Ti is hordanátok a PulóWear termékeit?

Marcell: Persze, hordjuk is!

Márk: Szinte bármilyen otthoni tevékenységhez hasznát tudod venni, legyen szó filmnézésről, olvasásról, vagy éppen takarításról.

Marcell:

Azt vettük észre, hogy az ember egy idő után összekapcsolja a PulóWeart az otthonlét kényelmével.

Sok vásárlótól kapunk olyan visszajelzéseket, hogy nem is tud enélkül aludni, vagy ha hazaér és felveszi, akkor egyből át tud szellemülni az otthoni kikapcsolódásra egy hosszú munkanap után. Szerencsére a vásárlók nagyon pozitív érzelmekkel tudnak a termékkel azonosulni.

Ti testvérek vagytok. Ez befolyásolja a közös munkát?

Marcell: Szerencsére csak pozitívan. Sokat segít abban, hogy őszintén tudjunk egymással kommunikálni, és bízzunk egymásban. Tudjuk jól, hogy a legjobbat akarjuk a másiknak.

Márk: Ettől függetlenül, mint minden vállalkozás esetében, itt is lehetnek olyan megoldandó feladatok, amik feszültséget vagy konfliktust okoznak. 

A testvéri viszonynak köszönhetően mindent a legeslegelső pillanatban, őszintén meg tudunk beszélni, és ezáltal a problémához is úgy állunk hozzá, hogy utána nincs bennünk rossz érzés. Sokkal hatékonyabban tudunk együtt dolgozni.

Mit éreztetek, amikor besétáltatok az öt Cápa elé?

Marcell: Az volt számomra az érdekes, hogy amikor a Cápák elé léptünk, minden izgalom eltűnt, és teljesen természetesnek éreztem az egészet. Nagyon gördülékenyen tudtunk velük kommunikálni, és egy rendkívül jó élménnyel távoztunk a stúdióból.

Márk: Én is így éreztem. Semmiféle izgalom nem volt bennem, mivel előtte rendesen felkészültünk a pitch-re.

És amikor István felajánlotta, hogy dolgozzatok nála?

Marcell: Erre egyáltalán nem számítottunk, és nagyon megtisztelve éreztük magunkat, hogy István ilyen ajánlatot tett nekünk. Pláne úgy, hogy a befektetést is megkaptuk, és a vállalkozásunkat is tudjuk fejleszteni. Nagyon örültünk, hogy egy ilyen remek ajánlattal tudtunk távozni.

Márk: Ismerve István filozófiáját és cégei szervezettségét, ezzel az ajánlattal rengeteget nyertünk.


Milyen embernek tartjátok Istvánt?

Marcell: Precíz és céltudatos ember, ezt már az első beszélgetések alkalmával megtapasztaltuk. Segítőkész és támogató, szinte bármilyen kérdéssel fordulhatunk hozzá. Ráadásul közvetlen is, és mindenben a rendelkezésünkre áll, bármikor kereshetjük. Sőt, van, hogy ő jelez nekünk, hogy milyen ötlete támadt a vállalkozásunkkal kapcsolatban. Nagyon élvezzük a közös munkát, és úgy érzem, ez kölcsönös.

Márk: István a számok embere, és nagyon gyorsan képes döntést hozni.

Hatalmas tudása van, és ezt tálcán kínálja a számunkra. A kreatív ötletei segítik a vállalkozásunkat, hogy hogyan legyünk még hatékonyabbak.

Mik ezek a kreatív ötletek?

Márk: A videózás területén és a közösségi média eredményes használatában is tanácsokat ad, például, hogy milyen tartalmakkal és szövegekkel lehetne hirdetni. Abban is rengeteget segít, hogy hogyan tudjunk minél hatékonyabban kommunikálni a vásárlóinkkal.

Hamarosan munkába álltok István cégénél. Hol tart most a folyamat?

Marcell: Istvánnal még zajlanak az egyeztetések a bravogroupos munkaviszonyunkról. Már nagyon várjuk az integrációnkat a céghez.

Márk: A Cápák között műsorába egy befektetésért mentünk, és emellé egy hatalmas lehetőséget, egy jó állást is kaptunk. Azt már megtapasztaltuk István cégéből, hogy egy befogadó és inspiratív környezet. Szerintem minden ember ilyen helyen szeretne dolgozni, hiszen itt rengeteget tudunk tanulni, és a vállalkozásunkat is folyamatosan tudjuk fejleszteni.

A műsorban látott befektetési ajánlat utána időre van szüksége a Cápának és a vállalkozóknak, hogy ténylegesen meg tudjanak állapodni. Ti megkötöttétek már az üzletet?

Marcell: A közös munka már elindult Istvánnal, és nagyon szuperül halad. A közösségi felületeinket is ajánlom mindenkinek, mert izgalmas tartalmaz várhatóak, még István is feltűnhet a videókban.

Márk: István már beszállt a cég finanszírozásába. Rengeteg ötletet merítünk Istvántól, folyamatosan tanulunk tőle, így azt vesszük észre, hogy egyre inkább elérjük azokat a célokat a PulóWearrel, amiket szeretnénk. Igyekszünk megfelelni annak is, hogy a befektetésünk másik feltételét is hamarosan teljesítsük a Bravogroup kötelékein belül.  

A PulóWear vállalkozás sikerességéről és a Bravogroup céljairól Lakatos Istvánt kérdeztük, aki 20 millió forintot adott 33 százalékos tulajdonrészért cserébe a vállalkozóknak.

Mi a véleményed a PulóWear vállalkozásról? Miben látod a sikerét?

Az én fejemben mindig kettéválik a dolog. Egyrészt mindig nézem, hogy mi az a termék, amivel foglalkozik az adott vállalkozó, másrészt nézem magát a vállalkozót is. A PulóWear esetében a termék is tetszik, illetve a Mráz testvérpár is nagyon szimpatikus. Mondhatjuk úgy, hogy ez a csillagok szerencsés együttállása volt.

Akkor a szimpátia is ugyanolyan fontos a számodra, mint a termék sikere?

Én mindig a vállalkozókat nézem először. Próbálok „szemezni” valakivel, és mindig azt nézem, hogyan reagál erre, milyen a pillantása, mennyire őszinte a tekintete, ez számomra nagyon fontos. A szem a lélek tükre.

Ha megvan a szemkontaktus, akkor az ember egy-két percen belül már alkot valamiféle véleményt a másikról. Én csak akkor kezdek el foglalkozni a termékkel, ha működik a kémia. A Cápák közöttben nagyon sok olyan vállalkozó van, aki nekem végtelenül szimpatikus, de az adott termékkel nem nagyon tudok mit kezdeni.

Márk és Marcell testvérek. Szerinted ez befolyásolja a közös munkát?

Ha valaki nem önállóan vállalkozik, akkor mindig szerencsés, ha a társak valamilyen rokonságban állnak egymással, legyen az házastársi vagy éppen testvéri. Sokkal nagyobb a bizalom, és az embernek nem kell attól félnie, hogy a társa átvágja vagy túljár az eszén. Én kifejezetten szeretem azt, ha nem egy emberrel, hanem egy párossal vagy egy csapattal kell együtt dolgoznom.


Sosem volt még arra példa a Cápák között történelmében, hogy egy Cápa a befektetése mellé munkát ajánljon a vállalkozóknak. Mi vett rá erre téged?

Nyilván mindig megkérdezzük a vállalkozókat a tanulmányi előmenetelükről. Márk és Marcell is olyan területeken tevékenykednek, amik a Bravogroup cégcsoportnál kiemelt területek. Az IT és a sales is nagyon fontos nálunk, és folyamatosan próbálunk megfelelő embereket felvenni.

Annyira természetes volt számomra, hogy megteszem nekik ezt az ajánlatot, hiszen pontosan ilyen fiatalokra vágyunk a cégnél.

Nem álltak még munkába, azért ennyire gyorsan nem megy a dolog. De folyamatos a kommunikáció, és már nemcsak velem, hanem az IT és a sales terület vezetőivel is találkoztak.  

 Nagyjából mikor állnak munkába?

 Azt nem tudom megmondani, hiszen ez egy hosszabb folyamat. Nekem mindig a „mozgásban levés” a fontos. Ha a dugóban állok, azt sokkal rosszabbul viselem, mintha egy kerülőúton vezetnék, hiszen így állandóan mozgásban lehetek. Amíg folynak az egyeztetések a Mráz testvérekkel, addig én elégedett vagyok.

Mi a helyzet a PulóWearrel?

Természetesen a befektetés is folyamatban van. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egymás kezébe csapunk, és másnap már tulajdonos is vagyok, ez több hónapos előkészítő munkának a végeredménye.

Ha megint élhetek egy hasonlattal: ha valakinek megkérik a kezét, akkor lesz egy gyűrű, de utána kell még várni akár egy-másfél évet a házasságig. Egy cégbe való beszállás egy ugyanilyen folyamat.

Anyagilag már beszálltam a PulóWear tevékenységébe, ami azt jelenti, hogy a cégkivonatban még nem vagyok tulajdonos, de a céget már finanszírozom. A Mráz testvárpár így sokkal nagyobb raktárkészlettel és szélesebb termékportfólióval tud dolgozni.

Ha szeretnéd, hogy a Cápák a te vállalkozásodba is befektessenek, jelentkezz a Cápák között című üzleti showműsor következő évadába!

#Cápák között#rtl#interjú#pulówear#mráz márk#mráz marcell#lakatos istván

Címlapról ajánljuk