Bulvár

Céline Dion csak a csodában reménykedik: Soha nem fogom tudni legyőzni a betegségemet

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 7:55

A legendás énekesnőt meggyógyítani nem, csak kezelni lehet: heti öt nap van szüksége orvosi ellátásra. Azt is elárulta, hogy fog-e még színpadra állni.

Új híreket árult el egészségügyi állapotáról Céline Dion a Vogue-nak adott interjújában. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Grammy-díjas kanadai énekesnőnél stiff-person szindrómát (SPS), magyar nevén merevember-szindrómát diagnosztizáltak, ami egy súlyos idegrendszeri betegség.

Most arról beszélt: „Nem győztem le a betegséget, még bennem van, és ez mindig így lesz. Remélem, hogy csoda történik, és találunk egy gyógymódot, de egyelőre meg kell tanulnom együtt élni vele. Szóval ilyen vagyok stiff-person szindrómával. Heti öt nap járok atlétikai, fizikai és hangterápiára. A lábujjaimon, a térdeimen, a vádlimon, az ujjaimon, az éneklésemen, és a hangomon is dolgozom… Meg kell tanulnom, hogyan éljek együtt ezzel, és hogyan ne kérdőjelezzem meg magam”.

Az elején azt kérdeztem magamtól: miért pont én? Hogy történt ez? Mit tettem? Az én hibám ez?

Úgy véli, hogy az életben nincsenek könnyű válaszok, és úgy döntött, hogy „egész testemmel és lelkemmel” dolgozni fog, hogy a lehető legjobban lehessen. Nagy álma, hogy újra meglátogassa az Eiffel-tornyot.

Küzdelmében családja és szerettei, valamint rajongói is segítik. Szerencsésnek érzi magát, mert tudja, hogy több SPS-szel küzdő ember rosszabb anyagi körülmények között él, mint ő, és nem engedhet meg magának teljes körű kezelést.

Azt, hogy képes lesz-e turnézni a jövőben, egyelőre nem tudja megmondani. Nagyon szeretne már közönség előtt énekelni, de „majd a testem megmondja”, hogy mikor jöhet el újra a koncertezés ideje. Arról már korábban is beszámoltunk, hogy az énekesnő nem adja fel a visszatérés reményét.

Korábban a Fókusz is riportot készített arról, amikor Dion 2022 decemberében könnyeivel küszködve jelentette be közösségi oldalain, hogy gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel diagnosztizálták. Emiatt lemondta, illetve áttette koncertjeit – köztük magyarországi fellépését is – későbbi időpontokra. Aztán májusban menedzsmentje közölte, hogy az énekesnő az egész világkörüli turnéját törli, és be sem pótolja azokat. Az izommerevséggel és görcsökkel járó betegség egymillió emberből egyet érint, és gyógymód nincs rá, a folyamatot maximum lassítani lehet. Nővérei szerint egyelőre egyik gyógyszer sem hozott javulást Dion állapotában.

A Reggeliben pedig sorra vettük azokat a lassú lefolyású, sok esetben halálos kimenetelű betegségeket, amelyek megkeserítik több sztár – köztük Dion, vagy épp Bruce Willis – életét. Hogy mit kell tudnunk ezekről a betegségükről és kezelésükről, arról Dr. Kovács Tibor, a Neurológiai Klinika egyetemi docense beszélt.

Nyitókép: MTI / EPA / Etienne Laurent

#Bulvár#celine dion#betegség#állapot#orvos#énekes#idegrendszer#gyógyulás#csoda#kezelés

Címlapról ajánljuk