Belföld

Videón, ahogy Magyarországra érkezik a kínai elnök, Hszi Csin-ping

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 21:39

Hszi államfői minőségében most először jár Magyarországon.

Megérkezett Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára Magyarországra, derült ki Szijjártó Péter élő videójából, amelyben a Facebookon közvetítette az elnöki repülő érkezését. 


Hszi Csin-pinget és feleségét Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó fogadta. A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. A Csillagszemű Táncegyüttes egy rövid kulturális műsort is előadott.

Videón, ahogy Magyarországra érkezik a kínai elnök, Hszi Csin-ping
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az elnök magas rangú delegációval érkezik. Vele jön még:

  • Vang Ji külügyminiszter
  • Lan Foan pénzügyminiszter
  • Vang Ventao kereskedelmi miniszter
  • Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke
  • Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója

Május 10-ig, péntekig lesznek Magyarországon, hogy megerősítsék a két nép közötti barátságot, ami Hszi a Magyar Nemzetben publikált cikke szerint „olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”. Ezidő alatt 16 megállapodást írhatnak alá, két másikról pedig egyeztetés zajlik.

Korábban a New York Times arról írt cikket, hogy Hszi Csin-ping európai útjának belgrádi és budapesti állomásai fontos stratégiai menedéket jelentenek számára. A lap cikke szerint a két országba ömlik a kínai pénz, ami megszilárdítja az államközi kapcsolatokat, bár infrastrukturális beruházások elakadtak, más tervek jól haladnak.

Mostani Hszi Csin-ping európai útjának belgrádi és budapesti állomásai fontos stratégiai menedéket jelentenek számára. A lap cikke szerint a két országba ömlik a kínai pénz, ami megszilárdítja az államközi kapcsolatokat, bár infrastrukturális beruházások elakadtak, más tervek jól haladnak.

Cikkajánló: Egy megroppant gazdaságú Kína vezetője érkezik Budapestre

Korábban arról írtunk, hogy idén már nem lehet úgy tüntetni a tibeti zászlóval a látogatás ellen, ahogy azt Balog Zoltán tette 2008-ban. Miután korábban a bíróság is elítélte a rendőrséget egy tibetpárti tüntetővel szembeni túlkapás miatt, most már nem is engedik a látogató delegáció közelébe a tüntetőket. Az elnök érkezése miatt bevezetett különleges intézkedésekről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#Hszi Csin-ping#magyarország#látogatás#Videó#szijjártó péter#orbán viktor#delegáció#repülő

Címlapról ajánljuk